facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ολα του γάμου... δύσκολα για ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ

Γεμάτος αγκάθια είναι ο δρόμος της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με έντονες πολιτικές προεκτάσεις και συμφέροντα, τα οποία ως φαίνεται αντιδρούν στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων διατάξεων.
Στο Μνημόνιο ορίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου, με ενδιάμεσο σταθμό την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων έως τις 20 Σεπτέμβρη, την ημέρα -τελικά- των εκλογών.
Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης όσο και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχουν στείλει τις απαραίτητες επιστολές στους εμπλεκόμενους, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να εφαρμοστεί ο νόμος. Τα προβλήματα ξεκινούν από την κεφαλή του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα από τον Ειδικό Γραμματέα Παναγιώτη Δάνη και επεκτείνονται στους κόλπους των υπαλλήλων.
Η προθεσμία της 20ής Σεπτέμβρη όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων πάει περίπατο, καθώς ακόμα και η επιστολή Αλεξιάδη, η οποία εστάλη στο ΣΔΟΕ στις 4 Σεπτέμβρη ώστε να συμπληρωθούν ειδικά δελτία από τους υπαλλήλους, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Σεπτέμβρη, κοινοποιήθηκε στους υπαλλήλους την 11η Σεπτέμβρη (δόθηκε τελικά παράταση).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δάνης ανθίσταται σθεναρά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων, υποθέσεων και προσωπικού, φτάνοντας τον κ. Αλεξιάδη στο σημείο να προειδοποιήσει με επιστολή του την περασμένη Παρασκευή, ακόμα και με εμπλοκή εισαγγελέα στην υπόθεση, εάν ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις αλλεπάλληλες «οχλήσεις» υπουργού και ΓΓΔΕ να «ξεσκαρτάρει» τις υποθέσεις οι οποίες θα μεταφερθούν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ επικαλείται το... χάος που επικρατεί όσον αφορά στο πλήθος των υποθέσεων που χειρίζεται -ή έχει βάλει στο ντουλάπι- το Σώμα. Όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση της κατάστασης, ο ισχυρισμός αυτός του κ. Δάνη δείχνει ότι δεν υπάρχει καν μια ηλεκτρονική καταγραφή των υποθέσεων που έχει αναλάβει το ΣΔΟΕ, πόσο μάλλον παρακολούθηση -συνολική- της εξέλιξής τους.
Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ φέρεται να διαφωνεί για -ίσως- ιδεολογικούς λόγους με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, θεωρώντας -όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν μιλήσει μαζί του- πως οι διατάξεις νόμου οι οποίες ψηφίστηκαν είναι «λάθος».
«Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν το μαγαζάκι τους», αναφέρει με νόημα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, στους κόλπους των εφοριακών επικρατεί αναστάτωση. Οι Ομοσπονδίες των εφοριακών είχαν αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες τόσο με τον κ. Αλεξιάδη όσο και τον κ. Δάνη για το θέμα.
Χθες μάλιστα, με επιστολή του προς τους εφοριακούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να τους καθησυχάσει, καθιστώντας όμως παράλληλα απόλυτα σαφές ότι ο νόμος που ψηφίστηκε θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Σταχυολογούμε από την επιστολή Αλεξιάδη τα εξής σημεία:
1. Δεν υπάρχει κανένα θέμα διάλυσης ή υποβάθμισης του ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί σε προσωπικό, εξοπλισμό κάθε είδους και θα λειτουργήσει για τη δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος, στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών και διεθνών υπηρεσιών.
2. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπηρεσιακής, οικονομικής ή άλλης υποβάθμισης των στελεχών του ΣΔΟΕ. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα (π.χ. οδοιπορικά) αλλά και η επιπλέον οικονομική ενίσχυση της υπηρεσίας.
3. Ενημέρωσα αναλυτικά (σε σύσκεψη στις 2.9.15) την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του ΣΔΟΕ για τις εξελίξεις μετά το Ν. 4336/2015. Ότι δηλαδή θα μετακινηθούν από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ οι φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες και θα μείνουν οι πολλές άλλες, ιδιαίτερα σημαντικές, που ορίζει το Π.Δ 85/2005 και ο Ν. 3842/2010, οι οποίες τα προηγούμενα έτη δεν αποτελούσαν βασική προτεραιότητα (ενδεικτικά: το οικονομικό έγκλημα, ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, ο έλεγχος κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών, ο έλεγχος εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ.).
4. Ενημέρωσα ότι με διαφανή,  μετρήσιμα και ενιαία κριτήρια θα μετακινηθεί τμήμα του προσωπικού στη ΓΓΔΕ και άλλο θα παραμείνει. Επιτροπή υπηρεσιακών στελεχών θα αποφασίσει σχετικά μετά την καταληκτική ημερομηνία του Νόμου (20.9.15) λόγω εκλογών. Για την καλύτερη και έγκαιρη προεργασία της όλης διαδικασίας, με συμμετοχή και προαιρετική διατύπωση γνώμης του κάθε εργαζομένου (για το αν επιθυμεί να μετακινηθεί και την πόλη), ζήτησα να συντάξει κάθε εργαζόμενος σχετικό δελτίο με δική του ευθύνη. Το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας και τα αντίστοιχα υποδείγματα εντύπων στάλθηκαν στο ΣΔΟΕ στις 4.9.15 με e-mail (ώστε να κυκλοφορήσουν άμεσα), με ημερομηνία τελικής συλλογής των στοιχείων την Παρασκευή 11.9.15. Διαπίστωσα ότι τα σχετικά έντυπα δεν είχαν διανεμηθεί στους υπαλλήλους και διανεμήθηκαν την Παρασκευή 11.9.15, με απαίτηση της υπηρεσίας να επιστραφούν αυθημερόν! Μόλις ενημερώθηκα για τη δυσλειτουργία, έδωσα παράταση στην ημερομηνία υποβολής μέχρι και την Τετάρτη 16.9.15.
5. Το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και μελλοντικά θα εξεταστεί η προοπτική λειτουργίας και σε άλλες πόλεις.
6. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού δεν καταργούνται, δεν μεταφέρονται και θα συμπληρωθούν ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και προγραμματισμούς.
7. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα οριστικοποιήσει αποφάσεις, διαδικασίες και θα κινηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία όπως είναι σαφές δεν μπορεί να αλλάξει από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news