facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου και τους απεσταλμένους των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στο πάνελ της συνέντευξης μετείχαν ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κώστας Ήσυχος, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου και η νομικός Μαριάννα Τσίχλη.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς ότι οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου παραβρίσκονται σήμερα για να ακούσουν τις βασικές απόψεις της Λαϊκής Ενότητας. Ξέρουμε ότι το επίσημο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα. Αυτό το θεωρούμε φυσικό, γιατί η Λαϊκή Ενότητα είναι μία δύναμη αλλαγής και ανατροπής στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εμποδίζει το να μεταδίδονται οι απόψεις και οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας με στοιχειώδη αντικειμενικότητα. 

Η Λαϊκή Ενότητα είναι το καινούριο και το διαφορετικό στην πολιτική ζωή, αλλά και σε αυτήν την εκλογική μάχη. Όλα τα κόμματα του παλαιού, αλλά και του νέου, μνημονιακού τόξου έχουν εν όψει εκλογών το ίδιο, κοινό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό είναι σαφές και συγκεκριμένο και αφορά όλους τους τομείς της χώρας μας. Είναι το τρίτο Μνημόνιο. Όλα τα κόμματα του παλαιού και νέου μνημονιακού τόξου στηρίζουν τα παλιά Μνημόνια και θα εφαρμόσουν και τις πολιτικές του τρίτου Μνημονίου. Πρόκειται για πολιτικές αδιέξοδες, καταστροφικές και εθνικά επικίνδυνες. Όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου δεν έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο διαμόρφωσαν τα ίδια, αλλά ένα πρόγραμμα υπαγορευμένο από την ξένη επιτροπεία και κηδεμονία σε βάρος της χώρας μας. 



Μετεκλογικά, όλα αυτά τα κόμματα - ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι- θα κάνουν ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό και συνεταιρισμό, προκειμένου να περισώσουν τα Μνημόνια και να εφαρμόσουν τις μνημονιακές πολιτικές. Θα είναι τέσσερα κόμματα στη συσκευασία της μίας, καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Οι μεταξύ τους διαφορές θα είναι επουσιώδεις σε σχέση με τα θεμελιώδη που θα καθορίζουν την πορεία της χώρας. Τον συνεταιρισμό, που ξεκίνησαν ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, θα τον ολοκληρώσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, με διάφορες παραλλαγές.

Η πιο θεμελιώδης διαφορά που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες είναι ποιος εκ των κυρίων Τσίπρα και Μεϊμαράκη θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως πρώτο κόμμα. Έχει και αυτό τη σημασία του, αλλά αμφιβάλλω αν θα είναι το καθοριστικό για την πορεία της χώρας. 



Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι δεν υπερβάλλουμε, ούτε παραποιούμε την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει πρόγραμμα ανεξάρτητο από τους κηδεμόνες και τη νεοαποικιοκρατία. Μόνο η Λαϊκή Ενότητα, στις σημερινές συνθήκες, διαθέτει μία ρεαλιστική, δημοκρατική, εναλλακτική λύση απέναντι στη νεομνημονιακή συναίνεση. Η Λαϊκή Ενότητα, όπως σας είπα, είναι το καινούριο και το διαφορετικό στην πολιτική ζωή. Έχουμε κάνει την αρχή μέσα σε ιδιόμορφες συνθήκες, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, που θα είναι αφετηρία μία πορείας νικηφόρας, η οποία θα βάλει τη χώρα μας σε μία ανορθωτική, αναγεννητική τροχιά. 
Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα, αλλά φιλοδοξεί να είναι ένα ανοιχτό μέτωπο. 

Ένα μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα έχει αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό και πατριωτικό προσανατολισμό με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Η Λαϊκή Ενότητα θα καταργήσει άμεσα τα Μνημόνια και ιδιαίτερα το τρίτο, καταστροφικό Μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει τέρμα στη λιτότητα και θα στηρίξει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Με τη λιτότητα και τη φορο-λεηλασία, η οικονομία δεν θα βγει ποτέ από την ύφεση, αλλά θα συνεχίσει να αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της οπισθοχώρησης και του κατήφορου.



Η Λαϊκή Ενότητα θα αποκαταστήσει πλήρως τις ελεύθερες, συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η Λαϊκή Ενότητα θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου. Θα προχωρήσει άμεσα στην εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και θα θέσει υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες τις βασικές, στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας μας, τις οποίες θα ανασυγκροτήσει, ώστε να διαδραματίσουν αποδοτικό ρόλο για την οικονομία μας. 

Η Λαϊκή Ενότητα θα προωθήσει μία δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με πρώτη προτεραιότητα τη σύσταση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα καταργήσει την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των πολύ μεγάλων περιουσιών και ιδιοκτησιών. Επιτρέψτε να κάνω δύο συγκεκριμένες αναφορές με βαρύνουσα σημασία στη σημερινή συγκυρία. Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει ως αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων. Επίσης, θα καταργήσουμε το δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Αυτός ο φόρος, πέραν του ότι είναι άδικος και παράλογος, είναι ταφόπλακα για την ανάπτυξη της χώρας. 



Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος είναι άδικο, επαχθές και βαθύτατα ταξικό, από το οποίο ωφελήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας και όχι η ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός. Επίσης, θεωρούμε ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό, αδιαπραγμάτευτος και αμετάθετος στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι η διαγραφή αυτού του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτό θα το πετύχουμε με βασικό εργαλείο τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους.

Η Λαϊκή Ενότητα θα έρθει σε συνολικότερη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις, και θα ακυρώσει τις νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου.

Θα προωθήσουμε ένα καινούριο προοδευτικό πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης με βαθύτατα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τέλος, η Λαϊκή Ενότητα θα βάλει τέρμα στην εθνική υποτέλεια και στην νεοαποκοιοποίηση της χώρας μας. Η Λαϊκή Ενότητα θα προχωρήσει σε μια καινούρια πολυδιάστατη ανεξάρτητη πολιτική ενεργειακών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι Ευρο-ατλαντικό οικόπεδο. 

Τελειώνω, λέγοντας ότι, βασικό εργαλείο και μέσο για να εφαρμόσουμε αυτό το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας που είναι η αφετηρία μεγάλων σχηματισμών στην Ελλάδα, είναι να προχωρήσουμε στη συγκρότηση εθνικού νομίσματος με νέους κοινωνικούς δημοκρατικούς και αναπτυξιακούς όρους. Επαναλαμβάνω γι’ αυτούς που έχουν ως συνήθεια να μας ονομάζουν δραχμιστές, ότι εμείς δεν έχουμε λατρεία ή φετίχ με τα νομίσματα. Αν μπορούσαμε αυτό το προοδευτικό μας πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση, να ακυρώσουμε τα μνημόνια, να προχωρήσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, να το εφαρμόσουμε εντός της ευρωζώνης, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά η ευρωζώνη, δεν είναι απλώς μια ζώνη ενιαίου νομίσματος.

Πίσω από το ενιαίο νόμισμα και με επιστέγασμα το ενιαίο νόμισμα, κυριαρχούν σκληρές, άγριες πολιτικές λιτότητας, ακύρωσης της δημοκρατίας, πολιτικές νεοαποικιοποίησης, πολιτικές υποτέλειας, πολιτικές οι οποίες καταδικάζουν όλη την ευρωζώνη σε μεγάλα αδιέξοδα. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω εδώ, ότι, αν περάσουμε στο εθνικό νόμισμα θα συνεχίσει να «βρέχει» στη χώρα αυτή και θέλω να πω με κατηγορηματικότητα ότι το πέρασμα αυτό μπορεί να έχει προσωρινές δυσκολίες όπως όλα τα περάσματα και μεταβάσεις, αλλά είναι μια βιώσιμη μετάβαση που αν την συνδυάσουμε με το προοδευτικό μας πρόγραμμα, και το υπογραμμίζω αυτό, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Ελπίδα και προοπτική που της την έχουν στερήσει τα μνημόνια.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news