facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τα κόμματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Λαϊκή Ενότητα και το Ποτάμι, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή το ναυάγιο της λέμβου με πρόσφυγες και μετανάστες ανατολικά του Φαρμακονησίου, εκφράζουν τη θλίψη τους, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει δράση.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να θρηνήσουμε αλλά και δράσουμε
«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Επισημαίνει ότι «η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης». Τονίζει επίσης ότι «οφείλει να δρα με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά και δεσμευόμενη από τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, «κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες», για να σημειώσει ότι «δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν».
Ν.Δ.: Επιτακτική η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής
«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.
Όπως εκτιμά, και το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.
«Η αμηχανία και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ταυτόχρονα στη Μεσόγειο να χάνονται καθημερινά δεκάδες αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά. Τώρα είναι η ώρα, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, να εργαστούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα», καταλήγει ο κ. Μηταράκης.
«Η "Ευρώπη–Φρούριο" δολοφονεί» τονίζει η Λαϊκή Ενότητα
«Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Στην ανακοίνωση που έχει τίτλο «Η "Ευρώπη–Φρούριο" δολοφονεί», αναφέρεται: «Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με θύματα πρόσφυγες πολέμου, αναδεικνύει το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής της "Ευρώπης-Φρούριο". Φανερώνει την υποκρισία των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ε.Ε., που ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανθρώπινες εκατόμβες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εισηγούνται την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη».
Η Λαϊκή Ενότητα υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Οι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να περνούν με ασφάλεια από τη χώρα μας στη διαδρομή τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι ο προορισμός τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διάνοιξη ασφαλούς λωρίδας διέλευσης για τους πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης».
Ποτάμι: Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική και η Ελλάδα ούτε καν αυτή
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική, και η Ελλάδα ούτε καν αυτή», επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
«Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά», αναφέρει το Ποτάμι.
Το Ποτάμι εκτιμά ότι η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. «Ούτε μονομερώς από ένα ή δύο πλούσια κράτη», συμπληρώνει.
Όπως αναφέρει το Ποτάμι, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς και ένταξης των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες. «Πρέπει να υπάρξει διακριτός και ευέλικτος μηχανισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές και θα συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφοράς και φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη μέλη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση», προσθέτει.
ΑΝΕΛ: Η τραγωδία υπογραμμίζει την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ε.Ε.
«Δυστυχώς η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, υπογραμμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Όπως σημειώνει, όσο η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείνει τα μάτια και θα ακολουθεί πολιτική στρουθοκαμήλου, τόσο το προσφυγικό - μεταναστευτικό θα οξύνεται και οι τραγωδίες σαν τη σημερινή θα ακολουθούν η μία την άλλη με θύματα δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την κ. Χρυσοβελώνη, η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί τουλάχιστον να πιέσει προς την Τουρκία επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της γείτονος και να απαιτήσει την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με τη FRONTEX που υπεγράφη τον Μάιο του 2012», καταλήγει.
news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news