facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν πήραμε απαντήσεις για το αύριο

Στα σπίτια τεσσάρων οικογενειών, δύο στην Αθήνα, μίας στη Θεσσαλονίκη και μίας στο Ηράκλειο Κρήτης, βρέθηκαν χθες οι συντάκτες του «Εθνους». Σκοπός; Να παρακολουθήσουμε μαζί με τους πολίτες την αναμέτρηση των δύο πολιτικών αρχηγών καταγράφοντας τις αυθεντικές αντιδράσεις, τις γνώμες ή τα σχόλιά τους.

Σε αυτούς τους πολίτες δίνουμε λοιπόν τον λόγο. Με μόνη επισήμανση ότι ασχέτως των πολιτικών τους τοποθετήσεων, τις οποίες με ωριμότητα και ευπρέπεια άπαντες διατύπωσαν, κοινή συνισταμένη στις εκτιμήσεις όλων ήταν το γεγονός ότι από τη χθεσινή συζήτηση έλειψαν οι αναφορές για το μέλλον της χώρας και την επόμενη μέρα των εκλογών.
Στέλιος & Βάσω Δελάρδα, Χαλάνδρι
Με χιούμορ, κόκκινες κάρτες αλλά και πολλές υπεκφυγές
«Ως διαδικασία ήταν πολύ καλύτερη από άλλες, αφήνοντας περιθώρια έστω και για λίγες ουσιαστικές απαντήσεις», λένε ο Στέλιος και η Βάσω Δελάρδα.
«Αυτό οφείλεται στις στοχευμένες ερωτήσεις και στη δυνατότητα οι δύο μονομάχοι να συνομιλούν μεταξύ τους, πράγμα που έδωσε ζωντάνια. Βέβαια δεν άλλαξε η εικόνα που είχαμε για τις θέσεις τους, καθώς και οι δύο αντίπαλοι ήταν υπερβολικά προετοιμασμένοι και δεν ξέφυγαν από τις προηγούμενες δηλώσεις τους. Επομένως η συζήτηση ήταν προβλέψιμη και οι διάλογοι αναμενόμενοι.
Δυστυχώς εστιάσανε στα στραβά του ενός και του άλλου, στο παρελθόν και δεν μας είπαν ξεκάθαρα τι θα κάνουν στο μέλλον», σημειώνουν και οι δύο.
«Για τον κ. Τσίπρα θα λέγαμε πως δεν παραδέχεται τα λάθη του, δεν είπε τίποτα ουσιαστικό, έχει γλώσσα ξύλινη και δεν είναι πειστικός. Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια να εμφανίζει σαν επιτυχίες τις αντικειμενικά μεγάλες ?καταστροφές? που έγιναν στη χώρα το τελευταίο διάστημα και η παραποίηση του γεγονότος ότι ζούμε πλέον σε μια άλλη χώρα από αυτήν που ξέραμε. Αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι η τεράστια απόσταση που φαίνεται να έχει από την πραγματικότητα της οικονομίας.
Οσον αφορά τον κ. Μεϊμαράκη, ήταν πιο αυθόρμητος, χειμαρρώδης και θα λέγαμε ότι ?τεχνικά? επιχειρηματολόγησε καλύτερα. Δείχνει έμπειρος, ψύχραιμος και δεν τον αγχώνει μια δύσκολη κατάσταση», λένε, ενώ η 17χρονη κόρη της οικογένειας υπογραμμίζει: «Ως το νεότερο μέλος της οικογένειας θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την απουσία πολιτικού λόγου που να δίνει ελπίδα στους νέους για την υλοποίηση των ονείρων τους».
Θ. Τσακουρίδης & Εύ. Τσακουρίδης, Καλαμαριά
Πατέρας και γιος δια-φώνησαν για τον νικητή
Πιο ζωντανό σε σχέση με το προηγούμενο βρήκαν το χθεσινό ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών ο μαθηματικός Θεόφιλος Τσακουρίδης και ο γιος του Εύρης, φοιτητής στο ΑΠΘ, οι οποίοι το παρακολούθησαν στο σπίτι τους στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
«Ηταν πολύ ενδιαφέρον ότι μιλούσαν Τσίπρας και Μεϊμαράκης, αυτούς ήθελα να ακούσω, γιατί ένας από τους δύο θα κληθεί από Δευτέρα να κυβερνήσει», μας είπε ο Θ. Τσακουρίδης, ενώ ο Εύρης πρόσθεσε ότι «το πιο ζωντανό κομμάτι ήταν εκείνο με τις κόκκινες κάρτες».
Πατέρας και γιος διαφώνησαν στην... εμπειρία του Τσίπρα. Ο Θ. Τσακουρίδης βρήκε «ενδιαφέρον όταν ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αυτούς τους 7 μήνες κέρδισε σε εμπειρία», ο Εύρης, όμως, του είπε ότι «απέκτησε εμπειρία στις πλάτες του ελληνικού λαού».
Ο 55χρονος εκπαιδευτικός βρήκε «γενικόλογη» την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού, «καθώς υπάρχουν αδικίες που πρέπει να αρθούν και επ' αυτού δεν δεσμεύτηκε σε κάτι». Επίσης δεν πείστηκε από την απάντηση Μεϊμαράκη ότι θα κυβερνήσει με νέους και άφθαρτους, «στο τέλος πάλι θα δούμε τον Αδωνι και τον Βορίδη», ενώ χαρακτήρισε «πολύ κουραστικό ότι τον περισσότερο χρόνο τον ανάλωσαν στο μνημόνιο, στην κακιά Ευρώπη, στην ανάλγητη Γερμανία».
Από την πλευρά του ο 21χρονος φοιτητής έκρινε ότι «ο Τσίπρας ήταν πιο σίγουρος. Ηταν καλό που παραδέχτηκε τρεις φορές ότι έκανε λάθη και δεν κρύφτηκε».
Ν. Παχιαδάκης & Α. Μηναδάκη, Ηράκλειο Κρήτης
Πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο
Ο Νίκος και η Ανθή είναι ένα νέο ζευγάρι της γενιάς των 30άρηδων. Εχουν μία κορούλα ενός έτους, είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και ζουν στο ενοίκιο. Δευτέρα βράδυ, μόλις έχουν σχολάσει και οι δύο από την εργασία τους και παρακολουθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες την τηλεμαχία Τσίπρα - Μεϊμαράκη.
«Προφανώς και το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών που διεκδικούν την πρωτιά ήταν πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά το ίδιο απαισιόδοξο για την επόμενη ημέρα. Οι δύο εν δυνάμει πρωθυπουργοί -και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, εταίροι της ίδιας κυβέρνησης- επέμειναν στις γραμμές τους, χωρίς να προχωρήσουν στις συγκλίσεις που επιβάλλουν οι καιροί», σχολιάζει ο Νίκος.
«Χρέος, ισοδύναμα, μεταναστευτικό, ανεργία, ασφαλιστικό, επενδύσεις και άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία έμειναν αναπάντητα και εγώ ως μέσος τηλεθεατής δεν πείστηκα για την επίλυση ή την προώθησή τους από την επομένη των εκλογών».
«Ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συνεργαστεί με τον ?πονηρούλη και ψευτράκο? Τσίπρα, αν και διαπλεκόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει η Ανθή. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ?παρά φύσιν? μία συνεργασία με τη ΝΔ. Δεν ξέρω κατά πόσο οι δύο αρχηγοί στάθηκαν στο ύψος τους, παρά την παρέμβαση Μεϊμαράκη στον σκηνοθέτη να μη δείχνει ψηλότερο τον αντίπαλό του».
Θοδωρής Ρουμπάνης & Τατιάνα Κρίτσα-Ρουμπάνη, Αθήνα
Δεν αλλάξαμε γνώμη
Το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας ήταν μια μεγάλη απογοήτευση, αλλά η χθεσινή τετ α τετ τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των βασικών διεκδικητών της πρωθυπουργίας φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα και ζωντανή στον Θοδωρή Ρουμπάνη και τη σύζυγο του Τατιάνα Κρίτσα-Ρουμπάνη. Επί της ουσίας, ωστόσο, και οι δύο θεωρούν ότι δεν πήραν επαρκείς απαντήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και γονείς, πιστεύουν ότι το δίωρο ντιμπέιτ δεν τους έκανε σοφότερους για τα θέματα της καθημερινότητας που τους αφορούν. «Ακούσαμε πολλά, κυρίως τους είδαμε να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Αλλά κανένας από τους δύο δεν μας είπε συγκεκριμένα τι θα κάνει αύριο. », λέει η κ. Κρίτσα.
Πάντως, ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ τούς άφησε ικανοποιημένους σε σύγκριση με την προηγούμενη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. «Αυτό που είδαμε απόψε είχε μεγαλύτερη βαρύτητα και ήταν πιο ουσιαστικό, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του ψηφοφόρου. Μπορούσαμε να δούμε τον βαθμό αυτοπεποίθησης των αρχηγών και ίσως κάποιο επιχείρημα που δεν περιμέναμε, αλλά όχι τίποτα περισσότερο», λέει ο κ. Ρουμπάνης, ενώ η σύζυγός του συμπληρώνει: «Περισσότερο μου άρεσε που βλέπαμε και τους δύο αρχηγούς παράλληλα και τις αντιδράσεις τους. Νομίζω ότι τα μειδιάματα και οι χειρονομίες που έκαναν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει τη γνώμη μου για την Κυριακή».
  • Εμειναν στο παρελθόν 
    Η συζήτηση ήταν προβλέψιμη και οι διάλογοι αναμενόμενοι. Δυστυχώς εστιάσανε στα στραβά του ενός και του άλλου, στο παρελθόν και δεν μας είπαν ξεκάθαρα τι θα κάνουν στο μέλλον
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news