facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Γονείς κατά της επιβολής ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

Κίνημα γονέων εναντίον της ενδεχόμενης επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση οργανώνεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ σχολεία και φροντιστήρια προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αναστολή του μέτρου θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Σύλλογοι γονέων από 50 ιδιωτικά σχολεία της χώρας, στα οποία φοιτούν πάνω από 30.000 μαθητές και μαθήτριες συγκρότησαν πρόσφατα την πρώτη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και την ερχόμενη Πέμπτη δίνουν συνέντευξη Τύπου, ζητώντας την ακύρωση επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα οι γονείς συσπειρώνονται με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αλλά και με τα φροντιστήρια (Μέσης Εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και άλλες ιδιωτικές σχολές) προκειμένου να πιέσουν πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο, όπως εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί προεκλογικά.

Κι αυτό, καθώς πληροφορίες των τελευταίων ημερών από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τελικά η επιβολή ΦΠΑ ίσως δεν ακυρωθεί αφού είναι δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ υπολογίζεται ότι εκτός από τις περίπου 80.000 οικογένειες με παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία θα πλήξει και πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες που έχουν παιδιά σε κάθε είδους φροντιστήρια και σχολές (ωδεία κ.λπ.), ενώ θα φέρει λουκέτα και απολύσεις εκπαιδευτικών, ιδίως σε μικρότερες μονάδες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου.

»H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία.

»Εάν το μέτρο δεν καταργηθεί:

»Χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, εξαιτίας της σίγουρης και, κυρίως, υπερβολικής αύξησης των διδάκτρων.

»Η Δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα της.

»Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 13.000 εκπαιδευτικοί) στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία.

»Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα κληθούμε να καταβάλουμε την επιβάρυνση του ΦΠΑ για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά μας τα ιδιωτικά σχολεία της επιλογής μας, ανατρέποντας πλήρως τους οικογενειακούς μας προγραμματισμούς.

»Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες, θα πληγεί σημαντικά.

»Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη Δημόσια εκπαίδευση. (Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανά μαθητή στη Δημόσια εκπαίδευση είναι 6.000 ευρώ).

»Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία, καταβάλλουμε μέσω της ετήσιας φορολόγησής μας, το μερίδιο που μας αναλογεί για τη Δημόσια εκπαίδευση. Στη μεγάλη πλειοψηφία μας, είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο. Η επιλογή μας αυτή, την οποία οι περισσότεροι υπηρετούμε με δυσκολία, επιτρέπει στο Κράτος να εξοικονομεί 500.000.000 ευρώ το χρόνο.

»Ζητάμε το Κράτος να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικά μας δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας για τα παιδιά μας και να μην μας «τιμωρεί» με επιπλέον, άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις.

»Ζητάμε την κατάργηση με Νόμο του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Newsroom ΔΟΛ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news