facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούμε να λέμε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Διαφωνώ» με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, επανέλαβε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ένα ακόμα μήνυμα πως οι εταίροι προτίθενται να τηρήσουν σκληρή γραμμή στη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε πως δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας, καθώς η χώρα μας έχει «διαχειρίσιμο» κόστος εξυπηρέτησης του χρέους χάρις και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τους μηχανισμούς ESM και τον EFSF.

«Ο τρόπος να δούμε τους αριθμούς δεν είναι η ψηλή αναλογία ΑΕΠ-χρέους, πρέπει να βλέπουμε το κόστος εξυπηρέτησης που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει κάθε χρόνο, και αυτά τα ποσά είναι διαχειρίσιμα», επισήμανε.

Τα σχόλια του κ. Ρέγκλινγκ αντανακλούν τον νέο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι το ζήτημα του ελληνικού χρέους, απομακρυνόμενοι από τις αναλογίες που είχαν συμφωνηθεί το 2012 με το ΔΝΤ ως ορόσημα για τη βιωσιμότητα του (σημαντικά κάτω από 110% έως το 2022).

Αντίθετα, οι εταίροι ασχολούνται πλέον πρωτίστως με τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες αποτελούν διαφορετικό μέγεθος.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συνδράμει χρηματοδοτικά στο νέο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον δεν ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν αποκλείσει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως η επιμήκυνση των δανείων στήριξης ή περίοδος χάριτος για την καταβολή τόκων.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news