facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σκουριές: «Έγινε ένα πρώτο βήμα», λέει η εταιρία για τη συνάντηση με Σκουρλέτη και μεταλλωρύχους

Τριμερής συνάντηση για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάνος Σκουρλέτης με θέμα τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00. Γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων κάθισαν ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωποι της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", αλλά κι αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων.

Η συνάντηση που διήρκησε πάνω από δύο ώρες φαίνεται πως είχε περισσότερο τον χαρακτήρα της "γνωριμίας" παρά ουσιαστικού διαλόγου. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών
ο διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός", Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε ότι "ήταν μια συνάντηση που πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Είχαμε κάποιας μορφής διαλόγου με το υπουργείο, αλλά δε μπορώ να πω ότι είχαμε κάποια κατάληξη".

"Τα πράγματα προς το παρόν μένουν ως έχουν. Το μήνυμα που δώσαμε στον υπουργό και μας έδωσε κι εκείνος είναι ότι κάποια στιγμή το θέμα μπορεί να επεκταθεί σε τεχνικό επίπεδο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας, καθώς θα έρθει στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της "Eldoraldo Gold", Πολ Ράιτ.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος πηγές υποστηρίζουν πως η συνάντηση ήταν διμερής, καθώς ο υπουργός δέχτηκε το αίτημα των εργαζομένων να συμμετάσχουν, αλλά ως απλοί παρατηρητές. Το υπουργείο, ακόμη, εμμένει στα δύο βασικά αιτήματα του, πρώτον στο να πραγματοποιηθούν τα τεστ μεταλλουργίας στη Χαλκιδική κι όχι στα εργαστήρια στη Φινλανδία, καλώντας την "Ελληνικός Χρυσός" να εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεύτερον η εταιρεία να δείξει καλή διάθεση και να προχωρήσει στην άρση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα στις Σκουριές.

Πηγές του υπουργείου, επιπλέον, υποστηρίζουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα κοινοποιηθούν στο υπουργείο τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για τις εργασίες των μεταλλείων κι ότι η εταιρεία πρότεινε να συσταθεί μια διμερής ομάδα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, πρόταση στην οποία το υπουργείο εμφανίστηκε θετικό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κι εν όψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας (συνεδριάζει στις 2 Οκτωβρίου), όπου προσέφυγε η "Ελληνικός Χρυσός", ζητώντας την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι τεχνικές άδειες.

Να σημειωθεί ότι εδώ κι έναν περίπου μήνα 1.300 εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής έχουν τεθεί σε τρίμηνη διαθεσιμότητα (λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους) ενώ 700 έχουν απολυθεί. Κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον κ. Σκουρλέτη ο υπουργός δεσμεύτηκε να κάνει σεβαστή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η όποια απόφαση θα έχει ως βασικούς άξονες την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους εταιρεία κι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η επένδυση πληροί όλους τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος κι επισημαίνουν ότι σε μια εποχή, όπου η ανεργία μαστίζει την ελληνική κοινωνία, τα μεταλλεία δίνουν δουλειά σε 2.000 ανθρώπους, ενώ γύρω από το έργο απασχολούνται άλλοι 3.000 (ελεύθεροι επαγγελματίες, προμηθευτές, πρατηριούχοι).

Σημειώνεται, τέλος, πως στους 50 μεταλλωρύχους που έχουν κατασκηνώσει από την περασμένη Τρίτη έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σήμερα λόγω της συνάντησης, στην Αθήνα κατέβηκαν άλλοι 50, που μαζί με τους συναδέλφους τους θα παραμείνουν στη Μεσογείων μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news