facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ροδόπη: Για πρώτη φορά χωρίς κανέναν Χριστιανό βουλευτή

Ένα από τα πλέον παράδοξα εκλογικά αποτελέσματα έβγαλε η κάλπη της Κυριακής στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, στην οποία για πρώτη φορά το σύνολο των εκλεγέντων βουλευτών προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ δεν εκπροσωπείται από κανέναν ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε αισθητά κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες -από 48,53% που είχε τον Ιανουάριο, συγκέντρωσε τώρα 39,51%- διατήρησε το κεκτημένο των δύο εδρών που κατείχε με τους Μουστουφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Eνώ η Νέα Δημοκρατία που βελτίωσε την επίδοση της -από 20,56% σε 22,67% που αντιστοιχεί σε επιπλέον 30 ψήφους που πήρε σε απόλυτους αριθμούς- έχασε την έδρα που κατείχε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός και φερόμενος ως διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ Ευριππίδης Στυλιανίδης.

Την τρίτη έδρα της Ροδόπης πήρε ο μουσουλμάνος υποψήφιος του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ, καθώς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αύξησε εντυπωσιακά την ήδη μεγάλη δύναμη που είχε στη Ροδόπη, λόγω της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και από το 12,7% ανέβηκε στο 16,91%, προσελκύοντας παραπάνω από 1.800 επιπλέον ψηφοφόρους που προφανώς προέρχονται από το μουσουλμανικό στοιχείο.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο κ. Αχμέτ, που στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι από τους έχοντες σταθερά μεγάλη επιρροή στη μειονότητα, με αποτέλεσμα όταν κατά το παρελθόν είχε πολιτευθεί με την ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη και τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, τα δύο αυτά κόμματα να έχουν την υψηλότερη επίδοση στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο αποκλεισμός, πάντως, όλων των Χριστιανών υποψηφίων και η εκλογή μόνον μουσουλμάνων δεν είναι απλά και μόνο παιχνίδι του εκλογικού συστήματος, αλλά, όπως λένε γνώστες των ισορροπιών της περιοχής, και αποτέλεσμα του φαινομένου της κατευθυνόμενης ψήφου που παρατηρείται στη μειονότητα και εκφράζεται με την πριμοδότηση μόνον των υποψηφίων που έχουν ελπίδες εκλογής, την ώρα που οι υποψήφιοι του χριστιανικού πληθυσμού πολυδιασπώνται.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news