facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Καταργούνται οι «χαριστικές» διατάξεις της εγκυκλίου Κουρουμπλή-Συνταγογράφηση μόνο με την δραστική ουσία

Κλείνει το «παράθυρο» για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία που είχε ανοίξει ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιχειρώντας να πριμοδοτήσει τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους και το κύριο προϊόν παραγωγής τους, τα γενόσημα φαρμακα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην κατάργηση των «χαριστικών» διατάξεων της εγκυκλίου Κουρουμπλή 26225/8.4.2015 με την οποία ορίζονταν δύο εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία. Η εγκύκλιος που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Υγείας όριζε ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακα και με την εμπορική ονομασία τους εφόσον πρόκειται για γενόσημα ή για φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προσάρμοσε ήδη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και απο το πρωί της Πέμπτης οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μονο με δραστική ουσία και όχι να συστήνουν συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγής.

Η κατάργηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας - στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι η συνταγογράφηςη φαρμάκων θα γίνεται μόνο με αναγραφή δραςτικής ουςίας πχ παρακεταμολης, αμοξυλίνης κα, και όχι με αναγραφή εμπορικού ονόματος φαρμάκου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο μνημόνιο ότι πρέπει να καταργηθούν όλες οι εξαιρέςεις που ιςχύουν στη συνταγογράφηςη. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η συρρίκνωςη της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς εκτιμάται ότι οι εξαιρέσεις οδηγούν σε αύξηση. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια, ζητώντας να αποσυρθεί.

Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη αντίθεση του σε αυτή την ενέργεια, θεωρώντας ότι απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και τονίζει ότι σε ανακοίνωση του ότι «επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο».

Επαναδιατυπώνοντας τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, ο ΙΣΑ προτρέπει τα μέλη του να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news