facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Εξι υπουργικές αποφάσεις καίνε τους ασφαλισμένους

«Παγωμένη» τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα παραμένει η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων αλλά και η λειτουργία πολλών επικουρικών ταμείων, λόγω της μη έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, σε εφαρμογή του νέου Μνημονίου. 
Παρότι ο νόμος έχει ψηφιστεί από τις 14 Αυγούστου, μια σειρά από αποφάσεις και εγκυκλίους πρέπει να υπογραφούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να υπάρξουν οριστικές απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που δημιουργούν σύγχυση στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διατάξεις που αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους μέχρι και τις 13 Αυγούστου μπορούσαν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη και πλέον πρέπει να περιμένουν έως και 17 χρόνια (σε ακραίες περιπτώσεις του Δημοσίου), αλλά και οι εισφορές που οφείλουν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι των επικουρικών ταμείων που από 1η Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ.
Η πρώτη σημαντική εγκύκλιος αναμένεται από τις διευθύνσεις «Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας» και «Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών» και αφορά τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 1/1/2022, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4336/2015.
Η ίδια εγκύκλιος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκαθαρίζει πώς θα εφαρμοστεί το επιπλέον ποσοστό μείωσης για την πρόωρη σύνταξη γήρατος (επιπλέον πέναλτι 10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη), θα ορίζονται όλες οι ομάδες ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των γονέων με ανίκανα τέκνα, ενώ θα επισημαίνεται ότι θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θίγονται και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η εγκύκλιος πρέπει να είναι γενική, χωρίς να εξειδικεύει όλα τα θολά σημεία του νόμου, ο οποίος άλλωστε ισχύει και δεν απαιτείται η έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή του.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε η άποψη ότι θα εκδίδονται επιμέρους διευκρινιστικές εγκύκλιοι και εσωτερικά έγγραφα, κατά περίπτωση και μετά από αίτημα των αρμόδιων υπηρεσιών των ταμείων.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δύο πίνακες που προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου από το 2022 και μετά να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τη συμπλήρωση των 67 (ή των 62 αλλά με παράλληλο 40ετή εργασιακό βίο), πιθανότατα να λυθεί με υπουργική απόφαση, καθώς μένει να διευκρινιστεί εάν η διαφορετική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων με τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης πριν τα 62 και όλων των υπολοίπων δημιουργεί ασάφεια δικαίου.
Το ΙΚΑ με νέα του ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι η έκδοση τόσο των οριστικών όσο και των προσωρινών αποφάσεων συνταξιοδότησης θα γίνεται βάσει των Νόμων 4334/2015 και 4336/2015, με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Συνεπώς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής διεκπεραιώνονται κανονικά.

Οι επικουρικές

Ακόμη δύο υπουργικές αποφάσεις πρέπει σύμφωνα με τον σχεδιασμό να υπογραφούν εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς η ένταξη 11 ταμείων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στους ήδη συνταξιούχους που ενδέχεται να υποστούν άμεσα νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά και στους ασφαλισμένους, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά καθεστώτα και ύψη εισφορών. 
Η πρώτη απόφαση θα ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των σχετικών με την ένταξη στο ΕΤΕΑ διατάξεων, ενώ η δεύτερη θα ρυθμίζει θέματα διάθεσης στο ΕΤΕΑ του προσωπικού του τομέα Προστασίας του Πολίτη του υπουργείου Εσωτερικών, που υπηρετεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ.

Η κατώτατη σύνταξη

Δύο ακόμη εγκύκλιοι εκκρεμούν προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα για την κατώτατη σύνταξη. Αναλυτικά, η πρώτη θα αφορά τη λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, ενώ θα υπάρχουν διευκρινίσεις και για την εφαρμογή του 3863 (νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) για όσους η συνταξιοδότησή τους ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. 
Η δεύτερη εγκύκλιος που πρέπει να εκδοθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις «Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας» και «Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών» αφορά στα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τα οποία βάσει του Μνημονίου παραμένουν «παγωμένα» στο ύψος που ισχύει στις 31/7/2015, έως τις 31/12/2021.

Απαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι 
Διάταξη
             Ενέργεια
Υπηρεσία
Άρθρο 2, Υποπαρ. Ε.2. Τροποποιήσεις του ν. 4334/2015
Εγκύκλιος
Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)
  1. 1.  α. Λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης, όταν συνταξιοδότηση γήρατος από 1/7/2015 κι εφεξής, και μετά τη συμπλήρωση του 67ου καταβολή και του εκάστοτε κατωτάτου ορίου.
             β. Τροποποίηση α' περιόδου παρ. 1 άρθρου 4 του ν. 3863/2010 (Αναλογικό ποσό σύνταξης δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά  στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κ.Α. & Κ.Α. ή Δημόσιο έως και 31/12/2010 εφόσον η συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1/1/2015)

 2. Ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των σχετικών με την ένταξη στο  ΕΤΕΑ διατάξεων.

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης (κατά περίπτωση ανάλογα με το αντικείμενο του θέματος)
1) Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης
2) Διεύθυνση Προϋπολογισμού & Δημοσιονομικών αναφορών
3) Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υπηρεσιών
 - Διάθεση στο ΕΤΕΑ του προσωπικού του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης που υπηρετεί σε υπηρεσίες επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ
 Έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης
Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υπηρεσιών

3. Κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου διατηρούνται στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015 μέχρι την 31/12/2021.
Εγκύκλιος

Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)


Άρθρο 2, Υποπαρ. Ε.3: Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης

  1. Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022 πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος  (για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, βάσει των Πινάκων 1 και 2 της παρούσας ρύθμισης)
  2. Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι 1/1/2022
  3. Επιπλέον ποσοστό μείωσης της μειωμένης σύνταξης γήρατος (10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη)
  4. Εξαίρεση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και μητέρων – πατέρων χήρων με ανίκανων τέκνων.
  5. Δυνατότητα άσκησης οποτεδήποτε θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, χωρίς να θίγονται.

Εγκύκλιος
Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)
  1. Ρύθμιση κάθε ζητήματος για την εφαρμογή των πινάκων 1 και 2 της παρούσης διάταξης και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας
Έκδοση Υπουργικής Απόφασης
Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news