facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Υπέρ μίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης ο Μοσκοβισί

Υπέρ της εγκαθίδρυσης μίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης τάχθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θέση που επανέφερε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Υποστηρίζω εδώ και χρόνια μια καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με μια ειδική κυβέρνηση που να έχει τον δικό της προϋπολογισμό για περισσότερη σύγκλιση, υπό την αρχή ενός είδους υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ο οποίος, για μένα, θα μπορούσε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε επαναφέρει χθες την ιδέα μιας «κυβέρνησης της Ευρωζώνης» της οποίας θα «ηγείται ένας επίτροπος με διευρυμένες αρμοδιότητες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι από καιρό έχει ταχθεί υπέρ αυτής της κατεύθυνσης.

«Αυτή η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) άνοιξε χάρη στην έκθεση των πέντε προέδρων τον περασμένο Ιούνιο», ένα κείμενο που είχε υπογραφεί από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθύμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «θέλει να δώσει αυτή τη μάχη».

Για τον ίδιο, αυτή η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση είναι μια «δημοκρατική» απαίτηση η οποία «θα επέτρεπε μια ταχύτερη και περισσότερο ορθολογική διαδικασία αποφάσεων» για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.

«Υποστηρίζω επίσης ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ώστε να αυξηθεί η νομιμοποίηση καθώς και η εγγύτητα με τον ευρωπαϊκό λαό», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη γνώμη του οι μεταρρυθμίσεις αυτές, υπενθυμίζοντας μόνο πως μια ευρωπαϊκή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο έδινε προθεσμία δύο ετών για την πραγματοποίησή τους.

Ερωτηθείς για τις δικές του φιλοδοξίες αναφορικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μοσκοβισί αρνήθηκε οποιονδήποτε προσωπικό υπολογισμό.

«Δεν εκφράζομαι στο όνομα κάποιου προσωπικού συμφέροντος. Δεν είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί απαραιτήτως απ' αυτή την Επιτροπή. Είναι μια θέση αρχής, οχι μια θέση που θα αποτελούσε δήλωση υποψηφιότητας για μια θέση τέτοιας φύσης», τόνισε.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news