facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά με πολύτιμα στοιχεία η κατάθεση Φαλτσιανί

Χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η κατάθεσή του άλλοτε υπαλλήλου της ελβετικής τράπεζας HSBC Εβρέ Φαλτσιανί, ο οποίος όμως έδωσε πολύτιμα στοιχεία σε κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων που τον εξέτασαν στο Παρίσι.

Η κατάθεση Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε αρχεία με καταθέτες και λογαριασμούς της HSBC και θεωρείται πρόσωπο κλειδί για τις έρευνες και της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με την λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, αξιολογείται ως σημαντική από το κλιμάκιο των εισαγγελέων. Η «λίστα Λαγκάρντ» αποτελεί την ελληνική πλευρά των στοιχείων με τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαλτσιανί έδωσε στους έλληνες εισαγγελείς σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, όχι όμως ονόματα πολιτικών η άλλων προσώπων που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου η αφορολόγητου χρήματος.

Η πολυσέλιδη κατάθεση Φαλτσιανί, αποτέλεσμα της πολύωρης εξέτασης του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου είχε μεταβεί το κλιμάκιο των ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς και θα ερευνηθεί σε βάθος το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις των λογαριασμών που δόθηκαν από τον κ. Φαλτσιανί και άλλες τραπεζικές πληροφορίες για έλληνες καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ απαιτούν χρόνο για να αποκαλύψουν ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για μαύρο χρήμα τα τελευταία χρόνια.

Η κατάθεση Φαλτσιανί από το κλιμάκιο των ελλήνων εισαγγελέων στο οποίο μετείχε προσωπικά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος οργανώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούν για το παρασκήνιο και τις υπόγειες διαδρομές καταθετών της λίστας Λαγκάρντ.

Το ραντεβού Φαλτσιανί και ελλήνων εισαγγελέων κλείστηκε πριν από ημέρες μετά από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η αποστολή των εισαγγελέων στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε καν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι και τη μετάβαση στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων, κάτι που δεν είθισται, ειδικά όταν πρόκειται εισαγγελείς να μεταβούν στο εξωτερικό.

Αφορμή πάντως για την εξέταση Φαλτσιανί, που ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις περαιτέρω έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εν λόγω καταγγελίες, που είχαν αποτυπωθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών.

Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. που αναμένεται να ενταθούν μετά και την κατάθεση Φαλτσιανί, αποτελούν μόνιμη ενασχόληση και των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα.

Πρόσφατα μάλιστα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news