facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ιδεολογική εμμονή, αδιαφορία ή συνδυασμός και των δύο; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εκτεθειμένη για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που εντέχνως διακινήθηκαν λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια αναστολής της εφαρμογής του μέτρου.

Μάλιστα, χθες, σε μια πρωτοφανή επίδειξη διγλωσσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δεσμεύθηκε ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές θα καταργήσει το μέτρο, που ο ίδιος στο προσχέδιο προγράμματος που παρουσίασε προ ημερών εμφανίζει σχεδόν ως κοινωνικά δίκαιο.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών. Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, επισήμως, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ζητήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη, που είχε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, να επικοινωνήσει με τους εταίρους και να συζητήσει τις δυνατότητες αλλαγής της επίμαχης ρύθμισης και αντικατάστασης με ισοδύναμα μέτρα που θα κάλυπταν τα 168 εκατ. ευρώ, που έχουν προϋπολογισθεί ως έσοδα από την επιβολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απάντηση της Κομισιόν, ωστόσο, χθες, ότι δεν ετέθη από ελληνικής πλευράς τέτοιο θέμα, αλλά και ότι δεν ήταν οι εταίροι που ζήτησαν το συγκεκριμένο μέτρο, δημιουργεί ερωτήματα και αφήνει εκτεθειμένη την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απελθούσα κυβέρνηση αρχικά και ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ προσδίδουν «ταξικό» χαρακτήρα στο συγκεκριμένο μέτρο και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβλήθηκε προκειμένου να μπορεί η Κουμουνδούρου να προβάλει την εν λόγω ρύθμιση ως θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του κομματικού επιτελείου, δεν αφορά ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης αλλά τους οικονομικά ισχυρούς που επιλέγουν τις υπηρεσίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ετσι, στο προσχέδιο προγράμματος που παρουσιάσθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε πολλά από τα δύσκολα φορολογικά μέτρα «να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης». Και αναφέρεται στη συνέχεια: «Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επέρριψε ευθέως τις ευθύνες για την εμπλοκή στην έκδοση της ΠΝΠ για αναστολή εφαρμογής του μέτρου προσωπικά στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρθηκε σε «δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ».

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news