facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τι προβλέπει το σουηδικό μοντέλο ασφάλισης που προωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων και ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων θα δημιουργήσει η «καινοτόμος» ιδέα της καθιέρωσης συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται ο πρώην υπουργός Eργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τέως διοικητή του ΙΚΑ (1999-2004) κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο και βασίζεται σε «μείγμα» του Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου ασφάλισης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν, κάθε ασφαλισμένος διαθέτει έναν ατομικό λογαριασμό μέσω του οποίου «κτίζει» το ποσό της σύνταξης του ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει. Μέσω της νοητής κεφαλαιοποίησης θα παρακρατείται ένα ποσό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων υπέρ της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.

Στη μελέτη διευκρινίζεται ότι το νέο σύστημα δύναται να εφαρμοστεί για τους νέους ασφαλισμένους ενώ για τους μεγαλύτερους θα ισχύσει μεταβατική περίοδος. Για τους εργαζόμενους άνω των 45 που δεν έχουν πλέον περιθώρια πρόσθετης αποταμίευσης θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα ενώ θα αναζητηθούν πόροι για τη στήριξη των νυν συνταξιούχων καθώς και όσων βρίσκονται στην ηλικία των 55-65 ετών ώστε να μην πέσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ειδικοί της ασφάλισης προέβαλαν ήδη ενστάσεις, χαρακτηρίζοντας το σύστημα « ultra κεφαλαιοποιητικό» το οποίο θα δημιουργήσει γενιές ανισοτήτων εξαιτίας της ανεργίας των νέων και της μαύρης εργασίας. Δηλαδή, ένας νέος 20 ετών ενδεχομένων να χάσει μία ολόκληρη δεκαετία ασφαλιστικής ιστορίας με αποτέλεσμα η ατομική του μερίδα να είναι ισχνή και η σύνταξή του πενιχρή. Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές ότι η σύνταξη θα συρρικνωθεί στα 600 ευρώ .

Η πρόταση πάντως δεν έγινε δεχτή με θέρμη από την 12μελή επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό , η οποία λόγω «χρονικής ασφυξίας» θα χωριστεί σε υποομάδες και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 11 του μηνός με στόχο να υποβάλει τις προτάσεις της έως τα μέσα Οκτωβρίου οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαβούλευσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του, παραμένει πιστός στο εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού το οποίο θα συνεισφέρει με νέο πολιτικό «μείγμα» προκειμένου να αμβλύνει τις μειώσεις των συντάξεων και τα άλλα δυσμενή μέτρα που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι..

Ο λόγος συγκρότησης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- αναφέρει ο απερχόμενος υπουργός - ήταν να διατυπωθούν προτάσεις για ένα νέο, δικαιότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακριβώς για να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι του 2010 και 2012. Η δυνατότητα να υποκαταστήσουμε με μια δική μας, εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση τις επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλήφθηκε στο μνημόνιο.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news