facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σε στενό κλοιό: Επιστρέφει από σήμερα η τρόικα με 5 τεχνικά κλιμάκια

Δουλειά πιάνει και πάλι από σήμερα η τρόικα ή σωστότερα το κουαρτέτο, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι θεσμοί θα ασκούν αυτοπρόσωπη εποπτεία στην υλοποίηση των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου, με το βλέμμα, σε πρώτη φάση, στους στόχους και την πορεία του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα αρχίσουν να στέλνουν ίσως και από σήμερα στην Αθήνα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια ώστε να αποφευχθούν «λάθη» και αστοχίες στο τρέχον, δύσκολο πρόγραμμα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων, κυβερνητικά στελέχη δίνουν μία εικόνα ομαλής πορείας του προϋπολογισμού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ε.Τ., η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στις προηγούμενες αξιολογήσεις και θα υπάρχει ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αναλάβει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα- αλλά και την αναβάθμιση του φορολογικό μηχανισμού. Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αξιολόγηση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου, αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια:

- Το πρώτο αναμένεται να έρθει μέσα στην εβδομάδα για να ξετινάξει τα δημοσιονομικά και θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί από κοντά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2016-2019.

- Το δεύτερο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και κατ' επέκταση με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς για την α' κατοικία.

- Το τρίτο κλιμάκιο των θεσμών θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Νοέμβριο και να ισχύσουν από το 2016.Το δύσκολο θέμα θα είναι τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από το 2015. Α

- Ειδικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου. Θέμα SOS θα είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξει «μικρή ΔΕΗ».

- Ενα ακόμη κλιμάκιο θα υπάρξει για να εξετάσει τις εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο που θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως από την 1η/1/ 2016.

Οι προκαταρκτικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ημέρα του νέου Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 3 δισ. της α' δόσης, ενώ, αμέσως μετά, θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών κκ Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ), Ρέφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM).

Σημειώνεται ότι μέχρι και τις 5/10 το ΥΠΟΙΚ θα πρε΄πει να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016, με στόχο να παρυοσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ (για φέτος αναμένεται έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ).

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news