facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Μάχη με τον χρόνο για να μην χαθούν πόροι 4,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ το 2015

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Οικονομίας αμέσως μετά τις εκλογές ώστε να απορροφήσει περίπου 4,5 δισ. ευρώ κοινοτικών αναπτυξιακών πόρων έως και το τέλος του 2015 και να εξασφαλίσει χρόνο ώστε να μην χαθούν επιπλέον δύο δις ευρώ από υπόλοιπα του ΕΣΠΑ.

Η πολύπλοκη αυτή άσκηση έχει διπλό στόχο. Αφενός ολοκληρώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2015 ύψους 6,4 δισ. ευρώ και παράλληλα να δείξει «καλή διαγωγή» απορροφώντας και την προχρηματοδότηση των 2,5 δισ. ευρώ από το λεγόμενο Πακέτο Γιούνκερ δηλαδή το ΕΣΠΑ ΙΙ.

Η κατάσταση στην παρούσα φάση έχει ως εξής: Υποχρέωση της χώρας είναι να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 απορροφώντας συνολικά πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχαν απορροφηθεί περίπου 1,5 δισ ευρώ.

Συνεπώς μέχρι και το τέλος του χρόνου απομένουν άλλα 4,2 δισ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από πέντε δημιουργώντας έντονα ερωτηματικά για το άν ο στόχος είναι εφικτός.

Κοινοτικές πηγές υπολογίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει απώλεια κοινοτικών πόρων από την προγραμματική περίοδο 2007 -2013 περίπου 2,5 δισ. ευρώ δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος πλέον για να ολοκληρωθούν τα έργα για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις και είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα θα πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα προχρηματοδότησης έργων για την περίοδο 2014-2020 που προσφέρουν οι δεσμεύσεις του κ. Γιούνκερ μετά την ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ.

Με δύο λόγια η Ελλάδα έχει λαμβάνειν εκτός από τα 4,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ άλλα 2,5 δις ευρώ ως «προκαταβολή» από το ΕΣΠΑ ΙΙ.

Προϋπόθεση για την εισροή όλων αυτών χρημάτων που και θα περιορίσουν και το έλλειμμα αλλά και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ για φέτος είναι η χώρα να μπορεί να παρουσιάσει εγκαίρως ώριμα έργα τα οποία θα απορροφήσουν τα χρήματα αυτά.

Μόνη λύση είναι η παράταση κατά ένα χρόνιο κάποιων από τα έργα του ΕΣΠΑ 2007 -2013 ώστε να μην χαθούν οριστικά πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι . Το σχετικό αίτημα έχει υποβάλει ήδη ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και μάλλον θα γίνει δεκτό έπειτα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.

Προηγουμένως ,το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο νέος υπουργός οικονομικών είναι η απορρόφηση των 4-4,5 δισ. ευρώ για φέτος μέσα σε λιγότερο από τέσσερεις μήνες που αποτελεί από μόνο του έναν άθλο.

Πολλά έργα δεν προχωρούν με τους προβλεπόμενους ρυθμούς και θα πρέπει να κοπούν για να χρηματοδοτηθούν άλλα που έχουν ικανοποιητική απορρόφηση.

Το ξεκαθάρισμα αυτό έχει ανατεθεί ήδη με εγκύκλιο του κ. Χριστοδουλάκη στις περιφέρειες και τα υπουργεία που διαχειρίζονται συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα έργα στο ΕΣΠΑ για να ανακατευθυνθούν κονδύλια που λιμνάζουν αυτά μπορούν να αναζητηθούν από ώριμα έργα του αναπτυξιακού νόμου με ικανοποιητική υλοποίηση.

Ωστόσο κάθε τέτοια προσπάθεια ξεκαθαρίσματος συναντά την έντονη αντίδραση των περιφερειών που δεν θέλουν να χάσουν τα έργα ακόμη και αυτά δεν υλοποιηθούν άλλα και κάποιων υπουργείων.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news