facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Προϋπολογισμός: «Τρύπα» 4,1 δισ. ευρώ στα έσοδα 8μήνου

Αν ξεκινήσει κανείς την ανάγνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από τη γραμμή που αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα θα του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο προϋπολογισμός «πετάει». Όχι μόνο έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 537 εκατ. ευρώ. Μεγαλεία…

Στο οκτάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,801 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,264 δισ. ευρώ.

Οι εντυπώσεις, ακόμα και για όποιον δεν έχει ιδέα για το τι έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, αντιστρέφονται βίαια όταν πέσει το μάτι του αναγνώστη στα στοιχεία για τις πληρωμές του κράτους και τα έσοδα που εισπράττει. Υστέρηση 4,744 δισ. ευρώ στις δαπάνες, κοινώς έχουν μείνει τα πάντα απλήρωτα πλην μισθών συντάξεων και των απολύτως αναγκαίων και έσοδα με υστέρηση 4,068 δισ. ευρώ, παρά τη μικρή ανάσα που έλαβαν τα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο.

Ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί πλήρως, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνο στα χαρτιά διότι στην ουσία εδώ και μήνες ο προϋπολογισμός είναι πρωτογενώς ελλειμματικός και κρίνεται αμφίβολο, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αν τελικά θα επιτευχθεί και ο στόχος που τέθηκε πρόσφατα με το νέο Μνημόνιο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαζευτεί στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, μετά από μία ακόμα προεκλογική περίοδο και σε καθεστώς capital controls.

Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι ίσως οι τελευταίες, οι οποίες εμφανίζουν αυτή την εικονική πραγματικότητα για τον προϋπολογισμό. Μια από τις πρώτες υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής θα είναι η κατάθεση και ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015, μαζί ενδεχομένως με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της επόμενης τριετίας, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από την περασμένη άνοιξη.

Μέχρι την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2015 λοιπόν, τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν:

1. Έσοδα. Στο οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν μετά βίας σε 30,768 δισ. ευρώ (από 32,919 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και έναντι στόχου 34,919 δισ. ευρώ.

2. Δαπάνες. Με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές του να ξεπερνούν πλέον τα 5 δισ. ευρώ, είναι απολύτως εξηγήσιμο γιατί οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 4,744 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο (στα 31,869 δισ. ευρώ έναντι στόχου 36,613 δισ. ευρώ).

3. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι εισροές από την Ε.Ε είναι χαμηλότερες μόλις κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους (1,792 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ όμως το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) αλλά οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν υπάρχουν οι εθνικοί πόροι για να γίνουν επενδύσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Μόλις 1,563 δισ. ευρώ ήταν στο οκτάμηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ (αντί για 3,090 δισ. ευρώ) και είναι πρακτικά αδύνατο να αυξηθούν στα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό είναι μάλλον το «κλειδί» για να μαζευτεί το πρωτογενές έλλειμμα. Το κλασσικό, τα τελευταία χρόνια ψαλίδι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news