facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στον τουρισμό περιμένουν τις... εκλογές

Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ ανά την Ελλάδα για σύνθετα τουριστικά καταλύματα αλλά και παραθεριστικά χωριά βρίσκονται αυτή την στιγμή στην ουρά αναμένοντας πλέον από το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, τη συνέχιση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ώστε να βρούν -επιτέλους- το δρόμο της υλοποίησης.

Κωνσταντακόπουλος- Olayan, Dolphin Capital Investors, Πήτερ Ηλιόπουλος, KLC III Hellas, Taurus Investment, Libra Group του ομίλου Λογοθέτη, όμιλος Παπαθεοχάρη είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των επενδυτών, οι οποίοι έχουν πάρει... σειρά τους τελευταίους μήνες προχωρώντας τις εγκρίσεις στο υπουργείο Τουρισμού από την απελθούσα υπουργό κ. Ελενα Κουντουρά. Πρόκειται για έργα πολλών αστέρων, τα οποία, εφόσον υλοποιηθούν -δεδομένου ότι, τα περισσότερα, αντιμετωπίζουν για πολλά χρόνια τη δαιδαλώδη γραφειοκρατική πραγματικότητα- έχουν στόχο να προσελκύσουν τουρισμό υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού ως προς την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στο κομμάτι των μεγάλων επενδύσεων, ειδικά για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση των επενδύσεων με την έκδοση άδειας δόμησης για δύο σύνθετα τουριστικά καταλύματα στην Κέα (Βρόσκοπος) και της Λακωνίας (Χρυσοβίτσα- Πλατάνα), των ομίλων Dolphin και του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Π. Ηλιόπουλου.

Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα στην Κέρκυρα (Άγιος Στέφανος- Μπενίτσες) της KLC Hellas, στη Μήλο (Αμμουδαράκι) της Taurus Investment Holdings την οποία ''τρέχει'' ο Α. Μεταξάς, στην Ίο (Χερσόνησος Διακοφτό- Κουμπάρα), αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της Κ.Υ.Α. για ένα ακόμη σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην Κέρκυρα, στην τοποθεσία Κάτω Κορακιάνα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η διαδικασία για δημιουργία έξι ακόμη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται στην επεξεργασία και τη διατύπωση των γνωμοδοτήσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν στην Αττική στα Αστέρια Γλυφάδας από τον όμιλο Παραθεοχάρη, τη Σύρο (θέση Λαγούδια- Χαρασώνας), στη Μεσσηνία (παραλία Βελλίκας), στην Κορινθία (νησί Μαρέζα), στη Μαγνησία (Νηές) και στην Ήλιδα (θέση Δουναίϊκα) επίσης του ομίλου Dolphin, ο οποίος πάντως αναζητεί έτερους επενδυτές.

Στο κομμάτι των παραθεριστικών χωριών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) στη Μεσσηνία στο Costa Navarino με προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η κατάθεση φακέλου για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο τμήμα της Πύλου. Σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται ακόμη η πρόταση της δημιουργίας Π.Ο.Τ.Α. στη Φθιώτιδα (στην περιοχή Λοκρός).

Νέα προγράμματα 50 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, πέραν των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν με κεφάλαια από τα νέα προγράμματα, του ΕΣΠΑ 2014- 2020, τα οποία, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, προβλέπεται να προδημοσιευθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Τα προγράμματα, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον στρατηγικό τομέα του Τουρισμού. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ορίζεται από 30 χιλ. ευρώ έως 300 χιλ. ευρώ ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος, παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κλπ), πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών, προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους, αμοιβές συμβούλων, μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού.

Ο προϋπολογισμός δράσης ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε στα 50 εκατ. ευρώ (σε 2 κύκλους 25 εκατ. ευρώ έκαστος) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων κυμαίνεται από 600 έως 700 τουριστικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ανάλογα με τους προϋπολογισμούς των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων).

Οι φορείς υλοποίησης είναι Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) καθώς και ο Ενδιάμεσος Φορέας που θα προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news