facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

«Ναι» σε δάνειο-γέφυρα από Βερολίνο για να μην υπάρξει «βιαστική» συμφωνία

Αμετακίνητος στην εκτίμησή του πως η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης δύσκολα θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου, και συνεπώς η χώρα μας κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα – με συνοδευτικά μέτρα – φαίνεται πως είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο.

«Ένα πρόγραμμα άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κρατήσει για τρία χρόνια χρειάζεται πραγματικά γερά θεμέλια», δήλωσαν στην «Suddeutsche Zeitung» αξιωματούχοι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας με νόημα πως ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερο από ένα «‘μισοψημένο’ πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν μέσω της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt πως δεν πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα παραβλέπει σοβαρά ζητήματα, στο όνομα του στενού χρονοδιαγράμματος.

Οι πηγές τόνισαν πως είναι προτιμότερο να παραταθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών για δυο ή τρεις εβδομάδες πέρα από την 20ή Αυγούστου, αντί να υπογραφεί βιαστικά ένα ανεπαρκές πρόγραμμα.

Τα νέα μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται μια μέρα μετά από το πολύκροτο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, όπου γερμανικά κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν πως το σενάριο της νέας ενδιάμεσης χρηματοδότησης φαντάζει όλο και πιο πιθανό.

Η νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση, αν τελικά χρησιμοποιηθεί, θα έχει ύψος περίπου 5 δισεκ. ευρώ.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται ωστόσο σε σύγκρουση με την γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει καταστήσει σαφές πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός του Αυγούστου, «κατά προτίμηση» πριν τις 20 του μηνός.

Έμμεση απάντηση στο Βερολίνο έστειλε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σχολιάζοντας με νόημα πως η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κι όχι σε κάποια άλλη Αρχή.

«Οι ομάδες [της τετραμερούς] βρίσκονται στην Αθήνα επί σχεδόν δυο εβδομάδες και αναφέρουν καλή πρόοδο. Δεν γνωρίζω να βρίσκεται και κάποιος άλλος εκεί που να έχει μια καλύτερη εικόνα», συμπλήρωσε η κ. Αντρέεβα, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news