facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Παγκόσμια πρωτοτυπία η υποχρεωτική συμμετοχή των Ελλήνων σε εξετάσεις για τον καρκίνο!

Με ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) τοποθετείται στο θέμα των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου, που τέθηκε ως αντικείμενο προβληματισμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνει, «οι απόψεις και προτάσεις της ΕΑΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι επεξεργασμένες και θεμελιωμένες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, στην εμπειρία και τις συστάσεις των διεθνών αντικαρκινικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται, καθώς και στην μακροχρόνια εμπειρία της στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στην χώρα μας». Προσθέτει δε ότι «υπήρξε αρωγός στις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας, γι’ αυτό και όποτε κλήθηκε από αυτήν, πρόθυμα ανταποκρίθηκε και με όλες τις δυνάμεις της συνέβαλε στην ενδυνάμωση του αντικαρκινικού αγώνα».

Οι απόψεις της Αντικαρκινικής Εταιρίας

Η τυχόν εφαρμογή της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των πολιτών σε εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου θα αποτελέσει… πρωτότυπη διεθνώς πρακτική! Αυτό υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αν εφαρμοστεί, θα την παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες οι χώρες και οι παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με την υγεία και τον καρκίνο ειδικότερα». Απορούν, ωστόσο, οι επιστήμονες – και γνώστες των προβλημάτων του ΕΣΥ- πώς είναι δυνατόν η χώρα να καλύψει σήμερα το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος αυτής της τόσο φιλόδοξης πρόθεσης για πλήρη πληθυσμιακό έλεγχο!

Η αξία των προληπτικών εξετάσεων

Οι προληπτικές εξετάσεις έχουν προφανώς πλεονεκτήματα, αλλά συνοδεύονται και από μία σειρά μειονεκτημάτων, όπως είναι τα πρόσθετα κόστη και ταλαιπωρία εξαιτίας της ανάγκης πρόσθετων ελέγχων στις περιπτώσεις ασαφών ευρημάτων, κατά τους ειδικούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της προληπτικής μαστογραφίας. Η προληπτική μαστογραφία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες (και τη δική μας εμπειρία) συνοδεύεται από ένα ποσοστό ασαφών ευρημάτων στο 30% των εξεταζομένων, γεγονός που οδηγεί στη διεξαγωγή πρόσθετων εξετάσεων ή ακόμα και βιοψιών, αν και τελικά στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αναδειχθεί η ύπαρξη καρκίνου. «Γι' αυτό και η σύγχρονη πρακτική είναι να επικεντρώνεται η προσπάθεια ελέγχου, όπου αυτό είναι εφικτό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και να καθορίζονται με πιο αυστηρά και επιστημονικά κριτήρια τα χρονικά διαστήματα ελέγχου και οι μέθοδοι διάγνωσης» αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

Σε αντίθεση με την ευαισθησία του υπουργού Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου, οι ειδικοί της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας διαπιστώνουν ότι αγνοεί την πρωτογενή πρόληψη. «Η Ελλάδα πάνω απ' όλα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών, να βάλει τέλος και να ανατρέψει τη συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων πολιτών της, να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να προάγει την τακτική σωματική δραστηριότητα κ.ο.κ» συνιστούν οι επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση να «τιμωρούνται» οικονομικά οι μη υποβαλλόμενοι στον σχεδιαζόμενο τακτικό έλεγχο συμπολίτες μας, εκτιμούν ή εύχονται ότι «εκφράζει περισσότερο την αγανάκτηση του κ Υπουργού για τα ως σήμερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων σε προληπτικούς ελέγχους, παρά πολιτική επιλογή, γιατί οι πολλές και σοβαρές παρενέργειες ενός τέτοιου μέτρου το καθιστούν εμφανώς μη συμβατό για δημοκρατική χώρα».

Τέλος η ΕΑΕ, γνωστοποιεί ότι, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης, παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, θα προσπαθήσει να κρατήσει σε λειτουργία τους κινητούς μαστογράφους της, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 45.000 Ελληνίδες με δυσκολίες πρόσβασης σε διαγνωστικές υπηρεσίες, επειδή κατοικούσαν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές ή ήταν ανασφάλιστες. Το ίδιο ισχύει και για την δωρεάν παροχή test pap που πραγματοποιούν πολλά από τα 115 παραρτήματα της σ' όλη τη χώρα αλλά και για την προληπτική εξέταση δέρματος, προστάτη και για τον έλεγχο αφανούς αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news