facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: Το Μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, καλύτερα να μην εφαρμοστεί!

Έναν απολογισμό των πεπραγμένων του επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Αισθάνομαι πολύ άνετα να δώσω στον ελληνικό λαό το λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και για όσα δεν πέτυχα. Αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να με κρίνει ο λαός» τόνισε αρχικά, εξηγώντας γιατί οδηγεί τη χώρα σε νέεες εκλογές.

Και συνέχισε: «Επτά μήνες πορεύτηκα με εντολή από τις 25 Γενάρη, υποσχόμενος μια σκληρή διαπραγμάτευση και εξάντλησα τα όρια αυτής της εντολής. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε σύγκρουση με τους εταίρους και τελικά σε ένα συμβιβασμό, σε μια συμφωνία».

«Είχα την υποχρέωση να τεθώ στη διάθεση του ελληνικού λαού για να κριθώ, ως προς αυτό έχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη» προσέθεσε.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό. Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες, εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη για την Ελλάδα, όχι με την Ελλάδα εκτός. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και για την απόφαση της ρήξης με την Ευρώπη του αυταρχισμού και αισθάνομαι και περήφανος που δώσαμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφραστεί, μετά από πέντε χρόνια» σχολίασε.

«Το όχι θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε ένα τέλος στην Ευρώπη, ο Χάμπερμας είπε ότι μέσα σε μια νύχτα η Γερμανία έχασε ό,τι έχτιζε 50 χρόνια» υποστήριξε.



Γιατί έκανα το «όχι», «ναι»

«Η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή» εξήγησε σε άλλο σημείο, σημειώνοντας: «Σε όλα μου τα διαγγέλματα δεν έλεγα ότι ζητάω το "όχι" για να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ».

«Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. Εμείς πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, όχι όμως αυτή που θέλαμε, ομολογώ. Πήραμε τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, που δίνει προοπτική. Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα μνημόνια και την πρόταση Γιούνκερ με τη δική μας συμφωνία, είναι καλύτερη» επιχειρηματολόγησε.

«Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο. Το 63% δεν ήθελε μνημόνιο, ούτε κι εγώ δεν ήθελα μνημόνιο, αλλά μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύτηκα για συμφωνία μετά το "όχι" του λαού» σημείωσε ακόμη.

«Θα έφευγα από τη Σύνοδο και θα γύριζα ως ήρωας ή θα απέτρεπα μια ιστορική οικονομική καταστροφή»

Μιλώντας για την Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Σύνοδος των 17 ωρών, κατά τις οποίες δεν έκανα καθυστέρηση, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο, και όπου κάποιοι από τους εταίρους ζητούσαν να εκδικηθούν με την εκδίωξή μας από την Ευρώπη, κατέληξε με εμένα σε ένα δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Και η επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και περήφανος για την επιλογή, γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

«Επρεπε να κλείσει ο κύκλος της συμφωνίας, της συγγραφής της συμφωνίας. Την απόφασή μου να θέσω τη συμφωνία στην κρίση του λαού την πήρα στις 12 Ιουλίου, την υλοποίησα στις 20 Αυγούστου, γιατί τότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συμφωνίας» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Η δραχμή, το εθνικό νόμισμα, δεν είναι αριστερή, ούτε ηρωική επιλογή και γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, έξω από αυτήν δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Η επιλογή είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας. Δεν ήταν ποτέ επιλογή μας να φύγουμε από την Ευρώπη».

«Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος»

«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, ενώ υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος» παραδέχθηκε.

«Η μεγάλη διάψευση για μένα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι το εναλλακτικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου» σχολίασε.

«Το Grexit έγινε επιλογή από τις δυνάμεις της συντήρησης. Όταν πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια διχασμένη Ευρώπη, όπου οι μισοί με αποδοκίμαζαν και οι μισοί ήταν μαζί μου. Αυτή είναι διαφορετική Ευτώπη, αυτό πετύχαμε εμείς» τόνισε ακόμη.

Και επέμεινε: «Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμφωνία που της δίνει δικαίωμα να επιβιώσει και να παλέψει. Θα τους κάναμε το χατίρι, αν βγαίναμε μόνοι μας από το ευρώ. Αυτές τις μάχες μέσα στην Ευρώπη μπορούμε να τις δώσουμε. Η μάχη θα είναι διαρκής, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με μάχη στο εσωτερικό μας, για να απεμπλακούμε από δυνάμεις οπισθοδρομικές».

«Εγώ είδα τους προηγούμενους να μην δίνουν μάχη, αλλά να λένε ότι, αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλά κι έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν υπερασπίστηκε τη λογική του μνημονίου. Γιατί νομίζετε μου ζητούν να οικειοποιηθώ τη συμφωνία; Ο Τσίπρας δεν παραδόθηκε, έκανε ένα συμβιβασμό μετά από μάχη. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, και θα δώσουμε μάχες για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες» εξήγησε, αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού»

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα η αύξηση του ΦΠΑ, το είπα και στους εταίρους και δημόσια, δεν πιστεύω ότι πρέπει οι εταίροι να αποφασίζουν τι ΦΠΑ πρέπει να έχει ένα κράτος. Χρειάζεται όμως η χώρα στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις».

«Όλες οι δανειακές συμβάσεις έχουν μνημόνια, αλλά δεν σημαίνει πως το περιεχόμενό τους είναι το ίδιο. Τα δύο πρώτα είχαν βασική φιλοσοφία την εσωτερική υποτίμηση, 17 δισ. το χρόνο ήταν το κόστος του πρώτου μνημονίου, του δεύτερου περί τα 10 δισ. και του τρίτου 2,9 δισ., τι είναι μεγαλύτερο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Και διευκρίνισε: «Θα το εφαρμόσουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται τρεις αξιολογήσεις, που θα ολοκληρωθούν στον επόμενο χρόνο και μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που εμείς θα εφαρμόσουμε».

«Το Μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, θα ήταν πολύ καλύτερο να μην εφαρμοστεί»

«Θα προσπαθήσουμε σκληρά, χωρίς αυταπάτες και πατώντας στην πραγματικότητα, να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας προς το καλύτερο» υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως θεωρούσε το χρέος της χώρας βιώσιμο.

«Δεν υιοθετώ την άποψη ότι τα μνημόνια απέτυχαν, γιατί δεν εφαρμόστηκαν, αλλά γιατί ήταν η λάθος συνταγή. Το μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, θα ήταν πολύ καλύτερο να μην εφαρμοστεί!» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές που θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Εναντιώθηκα στα μνημόνια και στη λογική τους με πάθος, αλλά λέω πάντα ότι για τα δεινά μας δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, αλλά και εμείς».

Ανέφερε, δε, συγκεκριμένα παραδείγματα από την εμπειρία του στη δημόσια διοιήκηση, όπως για παράδειγμα πως μια κοινή υπουργική απόφαση χρειάζεται τρεις μήνες από το ένα υπουργείο στο άλλο, που δείχνουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι το κράτος.

Επέμεινε ακόμη: «Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σε μένα και στη μάχη των επτά μηνών όλα τα στραβά των προηγούμενων 40 χρόνων, γιατί οι μάχες αυτούς τους μήνες ήταν σκληρές. Εμείς αυτούς τους μήνες δεν είχαμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε, γιατί βρισκόμασταν υπό το διαρκές άγχος να κλείσει η συμφωνία».

Υποστήριξε ακόμη: «Σε αυτές τις συνθήκες της πιστωτικής ασφυξίας είχαμε τη δυνατότητα για μικρές αλλαγές, όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις, να περάσουμε νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών, την ιθαγένεια, κατάργησης του πεντάευρου στα νοσοκομεία και να καταφέρουμε καίρια χτυπήματα στη διαφθορά», επισημαίνοντας επίσης πως «η λίστα Λαγκάρντ ελέγχεται». Όλα αυτά σε επτά μήνες ασφυξίας, τόνισε.

Σε πιο προσωπικούς τόνους, είπε: «Έχω δύο παιδιά, 3 και 5 ετών, που θέλω όταν τελειώσουν το σχολείο, να μπορούν να σπουδάσουν καλά στην Ελλάδα και να μπορούν να δουλέψουν και να ζήσουν εδώ. Δυστυχώς, τη σημερινή γενιά τη χάσαμε, αλλά σε οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που δεν θα υπολείπεται σε τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Όσον αφορά πάντως στο πώς θα γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός εστίασε στα «στραβά» του παρελθόντος, κρίνοντας πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα των προηγούμενων ετών στηρίχθηκε σε μια χρηματοπιστωτική φούσκα, χωρίς παραγωγική τάξη. Σήμερα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον τουρισμό, το real estate. «Αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι μας θα στηριζόμασταν σε κοινοπραξίες, όχι σε hudge funds. Εγώ έδωσα μάχη για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για να υπάρχουν έσοδα που θα δοθούν κατά το ήμισυ στο χρέος και κατά το ήμισυ στην ανάπτυξη» τόνισε.

«Ζητάω αυτοδυναμία»

Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση. Εγώ δεν θα βάλω από το παράθυρο, αυτούς που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη» σημείωσε, αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών και επιτέθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα, και τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό σύστημα».

Γελώντας, δε, ειρωνεύτηκε τη λογική της «Εθνικής Ελλάδος» από τα υπόλοιπα κόμματα.

Πικρία για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν ήταν «απροσδόκητη». Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι η προσπάθεια να μετατραπεί ως κυριότερος εχθρός ο εσωτερικός αντίπαλος. Ξαφνικά, αφότου εξασφάλισα ότι δεν θα κλείσει καμία τράπεζα, να με κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούν τους πολιτικούς αντιπάλους, είπε, εκφράζοντας πικρία για τα πρώην στελέχη του κόμματός του, που πλέον καταφέρονται εναντίον του.

Όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή, δεν αποχώρησε κανείς, αλλά αποχώρησαν όταν προκηρύξαμε εκλογές, σχολίασε, για να προσθέσει: «Σας λέει κάτι αυτό;».

Ερωτηθείς για την πρόεδρο της Βουλής, τόνισε: «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι κρινόμαστε για όσα κάνουμε, και εγώ το ίδιο, κρίνομαι και για τις επιλογές μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Βαρουφάκη, που την πρώτη περίοδο έδωσε πολύ μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά από κάποιο σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει και αυτό το συνειδητοποίησα, όταν είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι, μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών και δεν έδινε κανείς σημασία».

«Ως οικονομολόγος έχει σημαντικές περγαμηνές, αλλά οι οικονομολόγοι κρίνουν με βάση τους αριθμούς, εγώ θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογία. Ο Γιάνης πίστευε ότι έπρεπε να ρισκάρουμε μέχρι τέλους, με 50% πιθανότητες να φύγει η χώρα από το ευρώ. Εγώ δεν μπορούσα να το ρισκάρω αυτό. Αν δεν υπήρχε ο Ευκλείδης (σ.σ. Τσακαλώτος), δεν θα είχαμε συμφωνία».

«Αν είμαστε αντιπολίτευση...»

«Αν είμαστε αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε τη μάχη για να πετύχουμε στόχους, όπως το χρέος, το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για παράδειγμα στο θέμα με τους αγρότες, θα βρούμε αντισταθμιστικά;» είπε ακόμη, αναφορικά με τις μετεκλογικές του προθέσεις.

Η πολιτική κρίση οδήγησε στην οικονομική, η οποία όμως είναι παρούσα, σημείωσε και μίλησε για τη συστράτευση πολιτικών δυνάμεων: «Να συστρατευτούν υγιείς δυνάμεις του τόπου, ναι, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Υποστήριξε ωστόσο αμέσως μετά: «Δεν υπάρχει Αριστερά - Δεξιά, πιστεύω πράγματι ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να καλέσει σε πανστρατιά, όλων των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται, να βοηθήσουν, αλλά όχι με αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση».

Αν και είπε προηγουμένως ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν μετεκλογικά, εντούτοις ανέφερε: «Μόνος μου δεν θα αντέξω να σηκώσω το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά πολλοί μαζί μπορούμε».

«Δεν δραπετεύω, γιατί δεν φεύγω να παραμείνω άσπιλος, μένω να δώσω μάχη» είπε ακόμη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημείωσε: «Θαυμάζω τον Καποδίστρια, ως πολιτικό. Υπήρξαν πολιτικοί όπως ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου, που ήταν αναμφισβήτητα οι σημαντικότεροι πολιτικοί της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας».

«Είχα την αυταπάτη ότι η Ευρώπη θα ήταν πιο ελαστική. Αυτό το συνειδητοποίησα και θα προσπαθήσω να το αλλάξω, θα ήταν εύκολο για μένα να λέω υπάρχει εναλλακτική και η χώρα μπορεί μεμιάς να γίνει Ελβετία, αλλά αυτά δεν γίνονται σε έξι μήνες» είπε ακόμη.

«Πανικός δεν μ' έπιασε, πικρία μεγάλη, αλλά εσωτερική απογοήτευση και πάλη, ναι... Αν ήταν να παίζω στα ζάρια τη δική μου ύπαρξη, θα ήταν εύκολο, αλλά ήταν οι τύχες ενός ολόκληρου λαού. Έχουμε 50% πιθανότητες μου έλεγε ο Γιάνης τότε, δεν μπορούσα να ρισκάρω» υπογράμμισε.

Και υποστήριξε: «Με τη συμφωνία που έχουμε, έχουμε ήδη μια μικρή αναδιάρθρωση ή καλύτερα τη δυνατότητα μικρότερων επιτοκίων στο βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά θα συζητήσουμε πλέον για το χρέος από το 2022 και μετά, όπου αν ισχύσει κάτι ανάλογο, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το χρέος και τότε θα φορέσω γραβάτα!».

«Λυπάμαι που οι πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα και δεν θέλουν εκλογές»

«Το κόστος της εκλογικής διαδικασίας είναι μικρό» ανέφερε επίσης, ενώ, υπεραμυνόμενος της διαπραγμάτευσης που έκανε με τους εταίρους, είπε: «Η διαπραγμάτευση μας έφερε συμφωνία με 20 δισ. μέτρα λιγότερα, βεβαίως έφερε και το κλείσιμο των τραπεζών, δεν πίστευα ότι θα γίνει, αλλά δεν ήταν επιλογή μου. Ήταν μια πολιτική επιλογή της ΕΚΤ το κλείσιμο των τραπεζών. Είχα τη διαβεβαίωση ότι θα πάμε στο δημοψήφισμα με ομαλότητα και από την ΕΚΤ και από την πλευρά Μέρκελ - Ολάντ. Αυτό άλλαξε στην πορεία, γιατί θέλησαν να θέσουν το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή", που δεν ήθελα εγώ να θέσω στο ελληνικό λαό».

«Η επιλογή μου να πάω στις κάλπες τώρα σηματοδοτεί την προσήλωσή μου στη Δημοκρατία. Λυπάμαι που οι πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα και δεν θέλουν εκλογές» είπε, «φωτογραφίζοντας» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ό,τι κι αν γίνει αφήνω πίσω μου παρακαταθήκη δημοκρατίας, να με κρίνει ο λαός αν έκανα σωστά ή όχι. Μέσα στο όραμά μου, είναι να βαθύνει η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Θα ζητήσω να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Ακόμα και το θέμα του ευρώ ας τεθεί στην κρίση του λαού, εγώ πιστεύω ότι η επιλογή του λαού θα είναι ευρώ» σημείωσε.

Και κατέληξε: «Αν ο λαός το θελήσει, θα είμαστε εδώ στο Μαξίμου ξανά, να είναι αντιπαράθεση επιχειρημάτων, που να κοιτάει μπροστά».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news