facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ανύπαρκτο το δίκτυο παροχών υγείας στα σχολεία

Το ανύπαρκτο δίκτυο παροχής υπηρεσιών σχολικής υγιεινής και προαθλητικού ελέγχου στους μαθητές αλλά και τους ενηλίκους, επισημαίνει ο καρδιολόγος και μέλος της επιτροπής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, κ. Ηλίας Σιώρας, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες ενώ ο προαθλητικός έλεγχος, όπου γίνεται, ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι καθε Σεπτέμβριο χιλιάδες γονείς σπεύδουν στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για να προμηθευτούν τις αναγκαίες γνωματεύσεις από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο ή άλλες ειδικότητες που στη συνέχεια προσκομίζουν στα σχολεία ή στις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

"Πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους. Άλλοι γιατροί, με την ευκαιρία της καλοκαιρινής άδειας, προσφέρουν αφιλοκερδώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες υπηρεσίες πρόληψης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ή στον τόπο των διακοπών τους" διαπιστώνει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί και ότι δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο, υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας, ενώ για κάθε παιδί που θα πάει στην πρώτη Δημοτικού, η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.

Ανύπαρκτος ο προαθλητικός ελεγχος

Τα κενά της πρόληψης αναδεικνύονται απο τον ειδικό με τον πιο δραματικό τρόπο: πέρυςι, οπως αναφέρει, στον μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς διακομίςτηκαν στα επείγοντα του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” επειδή δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.

Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός που μπορεί να είναι σπάνιο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος), όμως συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες. Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά. Ο κ. Σιώρας επιςημαίνει ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να προσφέρονται μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων. Ωςτόςο για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση όλα τα Κέντρα Υγείας, όλα τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news