facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ποιες συμβάσεις εξοπλιστικών με υπογραφή Παπαντωνίου ερευνά η Δικαιοσύνη

Μπορεί να έχει εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο και να παραδίδει μαθήματα Οικονομικών σε Πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν, τα «έργα» του όμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο το 2001 βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς και από το νέο δικαστικό έτος αναμένονται εξελίξεις.

Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου για τον οποίο πρόσφατα διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2.

Και παρότι για το σκέλος αυτό της υπόθεσης τυχόν ποινικά αδικήματα έχουν παραγραφεί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν κλείσει και οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού με τη Δικαιοσύνη. Το σημαντικότερο κεφάλαιο της εισαγγελικής έρευνας -αυτό που αφορά στην κύρια σύμβαση για την προμήθεια των Leopard 2- παραμένει ανοιχτό και αναμένονται απαντήσεις από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην εισαγγελία Διαφθοράς για τα Leopard 2 είναι «βουνό» και για το λόγο αυτό οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη σύμβαση, κάθε φορά που ολοκληρώνουν ένα κομμάτι της έρευνας το κλείνουν, διαβιβάζοντας το σε αρμόδιο ανακριτή.

Έτσι, έγινε και με το σκέλος που αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Το κομμάτι αυτό της έρευνας έκλεισε από τους εισαγγελείς με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαντωνίου αλλά και με την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων σε βάρος 13 προσώπων. Ανάμεσά τους και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος διώκεται για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το αδίκημα της απιστίας κατηγορούνται ότι τέλεσαν 12 κρατικοί αξιωματούχοι. Στα ίδια πρόσωπα ασκήθηκε δίωξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πλέον, μετά τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα προτεραιότητα των εισαγγελικών αρχών είναι η διερεύνηση της νομιμότητας της κύριας σύμβασης για τα Leopard 2, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το συγκεκριμένα όπλα αποκτήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 εκατ. ευρώ.

Τα Apache και οι φρεγάτες

Υπό διερεύνηση βρίσκονται, όμως, στην εισαγγελία Διαφθοράς και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ο κ. Παπαντωνίου, όπως η σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, ύψους 660.000.000 δολαρίων από την εταιρία Boeing, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα, η AXON του Θ. Λιακουνάκου.

Συνολικά πρόκειται για 12 ελικόπτερα η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007. Η σύμβαση υπεγράφη το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, με «καπέλο», όπως φέρεται να προέκυψε από έρευνες, τουλάχιστον 70.000.000 δολαρίων. Και αυτό ενώ από τις πρώτες ώρες παράδοσης των ελικοπτέρων εντοπίστηκαν σε αυτά σοβαρά ελαττώματα.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς έχει μπει και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών (συν δύο option) ύψους 381.500.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη σύμβαση ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με υποκατασκευαστή την γαλλική εταιρία «Thales Naval Nederland».

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη σύμβαση αυτή που ξεκίνησε το 2005, έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία, Κύπρο και Γαλλία και αναμένονται απαντήσεις. Οι εισαγγελείς άρχισαν να ψάχνουν τις «γκρίζες ζώνες» της επίμαχης σύμβασης μετά από δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία το πρώην στέλεχος της γαλλικής εταιρίας, Michel Jossenrand, είχε καταγγείλει πως Έλληνας υπουργός χρηματίστηκε την περίοδο 2002-2003.

Υπό τα δεδομένα αυτά μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς πολλοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως είναι δαπανηρό και οι φρεγάτες, μετά τον εκσυγχρονισμό τους, θα ήταν 30 ετών και εντός πενταετίας θα έπρεπε να αποσυρθούν.

Μάλιστα, το 2008 η σύμβαση είχε μπει και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Από την έρευνα προέκυψαν παράνομες επιδοτήσεις των ναυπηγείων από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύποπτες πληρωμές κατά τα έτη 2003, 2004 και 2005 σε ελβετικές τράπεζες καθώς και διακίνηση χρηματικών ποσών σε υπεράκτιες εταιρείες της Καραϊβικής και της Κύπρου.

Στο σκαμνί στις 5 Οκτωβρίου

Οι συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γ. Παπαντωνίου είναι το ένα σκέλος των εκκρεμοτήτων του με τη Δικαιοσύνη. Το άλλο σκέλος αφορά στο «πόθεν έσχες» και στην περιβόητη κατάθεση στην τράπεζα HSBC της Γενεύη της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για ποσό ύψους 1.330.000 ευρώ και ο συγκεκριμένος λογαριασμός περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Οι εισαγγελείς ερευνούν την προέλευση των συγκεκριμένων χρημάτων και έχουν αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία προκειμένου να τους αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία. Εδώ και περίπου δυο χρόνια, ωστόσο, η εξέλιξη της έρευνας έχει σχεδόν «παγώσει» καθώς το του ζεύγος, Γιώργου και Ιουλίας Κανδαλέπα, κουμπάροι του πρώην υπουργού και της συζύγου του, αρνούνται να δώσουν την συναίνεση τους για το άνοιγμα του λογαριασμού τους.

Το ζεύγος Κανδαλέπα έστειλε 1.000.000 ευρώ με δύο εμβάσματα στον λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Και παρ' όλο που υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και φορολογημένα και πως οι ίδιοι απλώς εξυπηρέτησαν τον πρώην υπουργό για την «εξαγωγή» τους στην Ελβετία – αρνείται να συναινέσει στο άνοιγμα του λογαριασμού.

Το ζεύγος Παπαντωνίου πάντως θα δικαστεί στις 5 Οκτωβρίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο κατηγορητήριο. Προ μηνών το ζεύγος Παπαντωνίου – Κουράκου είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» κατά το έτος 2009.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news