facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Μακρόν: Ναι, στην ευρωζώνη μεταφοράς κεφαλαίων

«Επανίδρυση της Ευρώπης» ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη συνέντευξη με τίτλο «Θέλουμε να είμαστε οι νεκροθάφτες;» τονίζει ότι η ΕΕ οδεύει εδώ και περίπου δέκα χρόνια δίχως προσανατολισμό, μιλά για τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς του και διερωτάται: «Θέλουμε να είμαστε επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Μικρά βήματα δεν αρκούν πλέον.

Πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ευρώπη και την ευρωζώνη».

Στο πρόσφατο παρελθόν ο γάλλος υπουργός είχε προειδοποιήσει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μοιάζει με την ταπεινωτική για τη Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εφημερίδα του Μονάχου δήλωσε σχετικά ότι «οι δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που επιβάλαμε στη Γερμανία συνέβαλαν στην άνοδο των ναζί στην εξουσία. Σήμερα εναπόκειται στην ίδια τη Γερμανία η απόφαση να μην παραμείνει προσκολλημένη σε μια λογιστή στάση έναντι της Ευρώπης και των εταίρων της. Σε διαφορετική περίπτωση διατρέχουμε κίνδυνο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σήμερα τις επιπτώσεις της κρίσης να μετατραπούν για πολλά χρόνια σε θύματα. Το γεγονός αυτό υποθάλπει τον ρεβανσισμό. (..) Χρειαζόμαστε μια πολιτική, με την οποία ενισχύεται το αίσθημα ευθύνης και η ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή όμως η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη. Χωρίς αυτή την ισορροπία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ευρω-επίτροπος με διευρυμένες εξουσίες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας κεντρικής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις ακόμα και για την στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση. «Η ευρωζώνη χρειάζεται νέους θεσμούς, στους οποίους οι εθνικές κυβερνήσεις θα μεταφέρουν περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα. Όπως, μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση με δικό της προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λαμβάνει αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ή για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όταν διαπιστώνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των εθνικών οικονομιών. Επικεφαλής θα ήταν ένας επίτροπος με διευρυμένες εξουσίες. Δεν θα είναι απλά ένας ακόμα υπουργός Οικονομικών, αλλά κάποιος ο οποίος θα αποφασίζει για επενδύσεις και θα έχει λόγο και ρόλο στην πολιτική απασχόλησης», καταλήγει ο Εμανουέλ Μακρόν.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news