facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Άμεσα ξεκινά η μετεγκατάσταση των προσφύγων στον Ελαιώνα

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαίωνα, όπου οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος.

Στόχος είναι να αρχίσει η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων την Κυριακή και οι υπόλοιποι να έχουν μεταφερθεί έως την Τρίτη.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αλλελέγγυους πολίτες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ζητημάτων για τους προσφύγες στο Πεδίον του Άρεως.

Καθημερινά βρίσκεται εκεί η κινητή μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σε συνεργασία με την Ομάδα Υγείας της αυτο-οργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και με τους διαμεσολαβητές της αφγανικής κοινότητας, προσπαθούν να επιλύουν θέματα που προκύπτουν.

Αναμένεται η διανομή μεταφρασμένου έντυπου υλικού για την ανάγκη τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης απέναντι στους υγειονομικούς που βρίσκονται στον χώρο. 

Άμεσα θα γίνει επιδημιολογική καταγραφή του πληθυσμού που διαμένει στο Πεδίον του Άρεως και λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας της υγείας του. Καθημερινά καταγράφονται οι ανάγκες και γίνεται διανομή φαρμάκων και αντισηπτικών σε συνεννόηση με την ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ ήδη έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας εγκύκλιος στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για τη δωρεάν εξέταση των προσφύγων που διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Επίσης γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τις επόμενες μέρες, με τη μετεγκατάσταση στον νέο χώρο, να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στα παιδιά και σε όσους ενήλικες απαιτείται.

Έχουν παραχωρηθεί 35 σκηνές που βρίσκονταν στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας, για τη μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα, καθώς και 70 κρεβάτια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στον Ελαιώνα θα υπάρχει κλιματιζόμενος οικίσκος, όπου θα στεγαστεί ιατρείο στελεχωμένο από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Γιατρών του Κόσμου, του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, και αρκετούς γιατρούς που προσφερθεί να βοηθήσουν.

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τις αυτο-οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων πολιτών «που όλες αυτές τις μέρες αντιμετώπισαν εθελοντικά αυτή την ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετική οργάνωση και υπευθυνότητα, ξεπερνώντας τα προβλήματα που έθετε η έλλειψη οργάνωσης και γρήγορων αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού» και δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης, συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων.

Στο χώρο του Ελαίώνα συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, τοποθετούνται κοντέινερ, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί το 1999 για τις ανάγκες στέγασης των σεισμοπαθών της πρωτεύουσας.

Το κοντέινερ είναι επιφάνειας 30 τμ, διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και κουζίνα, ενώ θα γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών. Στους χώρους αυτούς μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά περί τους 400 πρόσφυγες. Τυχόν πλεονάζον αριθμός προσφύγων θα εγκατασταθεί σε σκηνές.

Κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να υπάρξει σύνδεση με νερό και ρεύμα, καθώς και να εξασφαλιστεί σύστημα αποχέτευσης.

Το θέμα των προσφύγων βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, -όπως διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ- τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου -όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας- υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news