facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Το... ταμείον είναι μείον για τις πληρωμές του Αυγούστου

Μπορεί η Ελλάδα να έλαβε μια ενδιάμεση χρηματοδότηση τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί και όλα τα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας. Ήδη, τα 7,16 δισ. ευρώ που εισέπραξε η χώρα τον προηγούμενο μήνα έχουν «κάνει φτερά» και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν μισθοί και συντάξεις εγκαίρως στα τέλη Αυγούστου έχει επιστρέψει με ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυριακάτικης εφημερίδας, με τα σημερινά δεδομένα τα κρατικά ταμεία μπορούν να υποστηρίξουν τις υποχρεώσεις της χώρας έως τις 20 Αυγούστου. Και αυτό, υπό μία σημαντική προϋπόθεση. Ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα συνδράμει στην κάλυψη των εντόκων γραμματίων που λήγουν αυτό τον μήνα.

Στις 7 Αυγούστου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ στις 14 του μήνα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 2,4 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που πρέπει να καλυφθούν τον Αύγουστο, περί τα 200 – 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εγχώριους επενδυτές, αλλά όχι στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο το ποσό των 200-300 εκατ. ευρώ να αποπληρωθεί προς τους εν λόγω επενδυτές και δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Και στην παρούσα φάση, ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί η υποχρέωση αυτή είναι να παρέμβει η ΤτΕ, όπως και παλαιότερα.

Στις 20 Αυγούστου, είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία. Τότε λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχουν εκταμιευθεί τα 5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί από την Ευρωζώνη (είτε επειδή θα έχει ολοκληρωθεί το νέο Μνημόνιο και θα έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση, είτε γιατί θα έχει βρεθεί ένας άλλος τρόπος για νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση), η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι της ΕΚΤ. Και παράλληλα, δεν θα έχει στη διάθεση της κεφάλαια για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στο τέλους του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές ανάγκες του Αυγούστου για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ. Οπότε, αν εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει η κυβέρνηση και τους μισθούς και τις συντάξεις του μήνα στις ημερομηνίες που προβλέπεται (από τις 24 Αυγούστου έως τις 30 μήνα σταδιακά).

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

• 6 Αυγούστου: 188 εκατ. στο ΔΝΤ

• 7 Αυγούστου: 1 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια

• 14 Αυγούστου: 1,4 δισ. έντοκα γραμμάτια

• 20 Αυγούστου: 3,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news