facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

«Πόλεμος» ΙΣΑ και ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε δεκάδες γιατρούς λόγω παραβίασης των κανόνων της συνταγογράφησης.

Με ανακοίνωσή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης υπερασπίζεται τους τιμωρημένους γιατρούς και υποστηρίζει ότι «σωστά συνταγογραφούσαν οι γιατροί κατά την επιστημονική τους κρίση, και παρά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοντός μιλώντας στο protothema.gr ζητεί από τον πρόεδρο του ΙΣΑ να προσκομίσει οιοδήποτε στοιχείο έχει στη διάθεσή του για τους τιμωρημένους γιατρούς, εάν θεωρεί ότι οι ίδιοι δεν έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις, και σε κάθε περίπτωση τον καλεί «να μην διατυπώνει αυθαίρετα δηλώσεις και προτάσεις».

«Η διαδικασία του ελέγχου και των κυρώσεων είναι μια διαδικασία που ορίζεται στο νόμο. Δεν είναι αυθαίρετη και απρόβλεπτη. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ προφανώς δεν έχει ως στόχο τους γιατρούς, όπως υπονοεί ο ΙΣΑ. Οι γιατροί είναι συνεργάτες μας και μαζί τους στοχεύουμε για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους» λέει ο κ. Κοντός.

Πρόστιμα και αφαίρεση συνταγογράφησης για 25 γιατρούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, κλήθηκαν για γραπτές εξηγήσεις 68 γιατροί από όλη τη χώρα. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών έδειξε ότι οι εν λόγω γιατροί έκαναν υπερβάσεις στη συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που ορίζει ο νόμος αναφορικά με το ύψος της συνταγογραγράφησης ανά μήνα και ανά ασθενή για κάθε ειδικευμένο γιατρό.
Για 25 από τους 68 «ύποπτους» γιατρούς η διαδικασία συνεχίστηκε, καθώς οι εξηγήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς. Έτσι, από 25 γιατρούς αφαιρέθηκε το δικαίωμα της συνταγογράφησης για χρονικό διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Λαβράκι έβγαλε και ο έλεγχος της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Σε άλλους 21 γιατρούς επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 255.000 ευρώ καθώς και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση, με το αιτιολογικό της υπέρβασης της συνταγογράφησης.

Αντιδρά ο ΙΣΑ στις κυρώσεις

Ο ΙΣΑ με επιστολή του -που προέκυψε ύστερα από σχετική συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη εβδομάδα- εκφράζει την αντίθεσή του στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους γιατρούς και διεκδικεί για τον…εαυτό του θεσμικό ελεγκτικό ρόλο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Αναφέρει μάλιστα ότι «ύστερα από εμπεριστατωμένο έλεγχο που διενεργήθηκε από τον ΙΣΑ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις» το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε απέχει μακράν από εκείνο στο οποίο είχαν καταλήξει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

«Εμείς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιατροί συνταγογραφούσαν ορθώς, σύμφωνα δηλαδή με την επιστημονική τους κρίση, για την καλύτερη δυνατή θεραπεία του ασθενούς. Παρά ταύτα ανευρέθησαν περιπτώσεις στις οποίες επιβάλατε αυστηρές διοικητικές ποινές, ήτοι αφαίρεση του δικαιώματος της συνταγογράφησης, καταλογισμό ζημίας, αλλά και διοικητικό πρόστιμο, αν και οι ιατροί, σύμφωνα με την επιστημονική μας κρίση, ορθώς συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Επιπλέον, ο ΙΣΑ ζητεί από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να ενημερώνεται κάθε Σύλλογος και κάθε ιατρική εταιρία πριν από την εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων στα μέλη τους, διότι «είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και διαθέτουν την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news