facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Μπλόκο στη συνταξιοδότηση των 50άρηδων

Κλειδώνει η συμφωνία για οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με άμεσο μπλόκο που θα μπει σε όσους και όσες είχαν «κλειδώσει» δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2015 σε ηλικία 50 ετών και πριν από τα 62.

Όπως αναφέρει η Ημερισία, η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει σήμερα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους θεσμούς, προβλέπει την προσθήκη επιπλέον 5 ετών εργασίας, αντί των 6,5 ετών του σχεδίου των δανειστών και των έξι μήνων, τα οποία περιελάμβανε η αρχική νομοθετική διάταξη που είχε καταθέσει τον Ιούλιο (αλλά απέσυρε) η κυβέρνηση επιδιώκοντας μια «ηπιότερη» προσαρμογή.

Με δεδομένη την απόφαση για σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, έτσι ώστε το 2022 κανένας ασφαλισμένος να μην μπορεί να «βγει» στη σύνταξη πριν από τα 67 (για πλήρη) και τα 62 (για μειωμένη και με εξαίρεση τους συνταξιοδοτούμενους με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών), ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συμφωνηθεί η ταχύτητα προσαρμογής - αύξησης των χαμηλότερων ηλικιακών ορίων που είχαν κατοχυρώσει από το 2010 κυρίως παλαιοί ασφαλισμένοι και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. τρίτεκνος με 20 έτη ασφάλισης το 2010 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί όταν συμπλήρωσε το 50ό έτος της ηλικίας). Επιπλέον έτη (ή μήνες στους μεγαλύτερους σε ηλικία) θα προστίθενται από φέτος έως και το 2021 με βάση το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που είναι στο τραπέζι, ενώ χαμηλότερα ηλικιακά όρια θα διατηρήσουν μόνο οι εργαζόμενοι σε βαρέα επαγγέλματα και οι μητέρες ανάπηρων παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα εφόσον συμφωνηθεί να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου η νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ είναι «ανοικτό» αν το «μπλόκο» θα ισχύσει για όσους και όσες έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιούλιο (αν δηλαδή θα έχει αναδρομική ισχύ). Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί φέτος, θα λάβουν δύο τμήματα σύνταξης: Ένα τμήμα για το χρόνο ασφάλισης έως το 2010 που θα υπολογίζεται με βάση τις καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου και ένα δεύτερο αναλογικό ποσό της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news