facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τσίπρας - Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου

Συνάντηση στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στην Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, συμφώνησαν στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της είναι εφικτή αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκαν επίσης στην ανάγκη να λειτουργήσει το υπερ-ταμείο των 50 δισ. ευρώ, το οποίο επίσης προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ταμείο αποτελεί, μέχρι τώρα, ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ούτε πώς και ποιοι θα το «τρέξουν», αλλά και αν θα συμπεριληφθούν σε αυτό οι προηγούμενες αποκρατικοποιήσεις που είχαν προωθηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εξέλθει από την τραπεζική κρίση και το καθεστώς των capital controls.


Οικονομία και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Αλ-Σίσι 

Στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.


Ραντεβού στην Αθήνα έκλεισαν Τσίπρας - Αμπάς

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη και την πρώτη του συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, τον οποίο και προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, θέμα που αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στο κοινοβούλιο.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news