facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Επιμένει ο χερ Σόιμπλε να πληρωθούν με IOUs μισθοί και συντάξεις

Εμπρηστής μέχρις εσχάτων παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας ακόμη και σήμερα στη χρήση διπλού νομίσματος, των λεγόμενων IOUs, για την χρηματοδότηση - γέφυρα.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, επιβεβαίωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει βάλει στο τραπέζι την χρήση IOUs για την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι στο Eurogroup «υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής» είπε ο Μάρτιν Γιέγκερ προσθέτοντας:

«Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότητα για αυτές τις πληρωμές. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει πως η φόρμουλα που προτείνει στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη της χρηματοδότησης - γέφυρας μέσω του EFSM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Όπως είπε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των εκτός ευρωζώνης κρατών της Ε.Ε., πιθανώς μέσω της διασφάλισης ότι δεν θα πληγούν σε περίπτωση μη αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Οι βασικές αντιδράσεις, όπως είναι γνωστό, προέρχονται από την πλευρά της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιέγκερ απέκρουσε τις κατηγορίες που δέχεται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Βερολίνο για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «εργάστηκε πυρετωδώς για μια καλή λύση για την Ευρώπη» και «δεν είναι προβοκάτορας».

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι άφησε καθαρά ανοιχτό δρόμο για μιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους: «Φυσικά και παίρνουμε στα σοβαρά την ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, σημείωσε. Τόνισε ωστόσο ότι η τρέχουσα αξία των τίτλων δεν θα πρέπει να μειωθεί υπερβολικά, αλλιώς θα είναι κούρεμα από την πίσω πόρτα».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news