facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Financial Times: «Κούρεμα» πάνω από 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ - Διάψευση Κατσέλη

Σχέδια έκτακτης ανάγκης επεξεργάζονται οι ελληνικές τράπεζες υπό τους φόβους της οικονομικής κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι σε νέο δημοσίευμά τους για την χώρα μας αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται αφορά σε «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Επικαλούμενοι τραπεζίτες και ανθρώπους με γνώση του θέματος οι FT τονίζουν ότι το σχέδιο περί «κουρέματος» πάνω από 30% είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί στις καταθέσεις σε τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα είναι μέρος του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Το "κούρεμα" στις καταθέσεις θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, όταν η χώρα βρεθεί ξανά με πρόγραμμα διάσωσης», είπε στην εφημερίδα μια τραπεζική πηγή.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι τράπεζες της Ελλάδας είναι κλειστές από τη Δευτέρα, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να ανατρέψουν μια μαζική φυγή καταθέσεων.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη, που επικαλούνται οι Financial Times, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της.

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα, προς το παρόν, αλλά είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα», λέει ο ίδιος τραπεζίτης.

Οι FT υπογραμμίζουν πως oι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, όντας ευθυγραμμισμένες με τις τραπεζικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το κεφάλαιο εγγύησης καταθέσεων της χώρας ανέρχεται μόλις σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τη ζήτηση, σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

Με ελάχιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να έχουν απομείνει στις τράπεζες έπειτα από έξι μήνες εκροής κεφαλαίων, αναλυτές επισημαίνουν ότι «μοιάζει φυσιολογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται να επιβάλουν ένα κούρεμα στους μικρούς καταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένας φόρος εφάπαξ».

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών των FT προέβη, με παρέμβασή της στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κάνοντας λόγο για «τελείως ανυπόστατο» δημοσίευμα, που μπορεί να είναι «μόνο εκ του πονηρού».

«Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Αυτά τα σενάρια ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», δήλωσε ρητά η κ. Κατσέλη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για εκκαθάριση κάποιας ελληνικής τράπεζας ή για «κούρεμα» καταθέσεων, διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει με απόφαση της ΕΚΤ είτε να κηρύξει τις τράπεζες αφερέγγυες είτε να ανακαλέσει την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που έχει παράσχει.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι θεωρητικά εγγυημένες έως το ποσό των 100.000 ευρώ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, όμως το ελληνικό εγγυητικό ταμείο δεν έχει στη διάθεσή του επαρκές απόθεμα για να καλύψει αυτά τα ποσά.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς αργίας από τη Δευτέρα, με τους καταθέτες να έχουν δικαίωμα να αναλάβουν μόνο 60 ευρώ ανά ημέρα μέσω των ATMs.

Την ίδια στιγμή, οι συντάξεις καταβάλλονται τμηματικά, σε ορισμένα υποκαταστήματα, με ηλικιωμένους να σχηματίζουν τεράστιες ουρές μέσα στη ζέστη προκειμένου να λάβουν λίγα χρήματα.

Με δεδομένες τις μαζικές εκροές καταθέσεων που έχουν καταγραφεί του τελευταίους μήνες, και την καθημερινή φυγή χρημάτων – παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους – από ανθρώπους που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το μέγεθος ρευστότητας που απομένει στο τραπεζικό σύστημα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κ. Κατσέλη, δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που αρκεί έως και τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και θεωρητικά λήγει η τραπεζική αργία.

Ο κ. Κατσέλη τόνισε πάντως πως το τι θα γίνει στη συνέχεια θα κριθεί από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Κατά την παρέμβασή της στον ΣΚΑΪ, η κ. Κατσέλη εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι η Ευρωτράπεζα να δώσει νέο ELA στα ελληνικά ιδρύματα, όμως παραδέχτηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει «πρόβλημα ρευστότητας».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news