facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Το παρασκήνιο του Eurogroup - Νέα συνεδρίαση το μεσημέρι

Την «καυτή πατάτα» της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αυτή τη φορά από τον ESM, πέρασαν οι υπουργοί, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Το Eurogroup, που θα επαναλάβει τη συνεδρίασή του σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδος, δεν κατάφερε μέχρι αργά χθες βράδυ να καταλήξει σε συμφωνία για το άνοιγμα διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Οι υπουργοί οικονομικών, ακόμα και οι φιλικότεροι στο προκαταρκτικό στάδιο μεταστράφηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και πίεσαν αφόρητα τον Ε. Τσακαλώτο να δεσμευθεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πιο γρήγορα, πριν πάρει τα λεφτά και αφού δεχθεί να είναι λιγότερα.

Το Eurogroup διέκοψε όταν οι υπουργοί είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν το αίτημα για υπερψήφιση των περισσότερων προαπαιτούμενων μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Στη συνέχεια και εφόσον οι εταίροι γνωρίζουν ότι υπάρχει πλειοψηφία να παίρνει μέτρα, οι συζητήσεις θα επιταχυνθούν. Αυτός είναι και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί προκαταβολικά το ζήτημα της καχυποψίας που χτίστηκε 6 μήνες και δεν μπορεί να γκρεμιστεί σε μια νύχτα.

Ένα δεύτερο θέμα που προέκυψε είχε να κάνει με τους Φινλανδούς και την διαπραγματευτική εντολή που είχε ο Α. Στούμ από την σχετική επιτροπή. Ένας κυβερνητικό εταίρος, οι true finns, έθεσαν θέμα ύψους του τελικού ποσού, θεωρώντας τα 75 δισ. παράλογα υψηλό νούμερο.

Τις επόμενες ώρες ο Α. Στουμ θα σκεφτεί αν θα απαλλαγεί από τον εταίρο, θα του αλλάξει γνώμη, ή δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία. Για την τελική έγκριση του πακέτου απαιτείται το 85% της σταθμισμένης (με ειδικό ποσοστό εκλογικής εισφοράς) πλειοψηφίας.

Την ίδια ώρα, κύκλοι του συμβουλίου θεωρούν ότι “χρόνος υπάρχει” και μπορούν να κρατήσουν τον Έλληνα υπουργό για απόφαση, ακόμα και μέχρι το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Αν οι αρχηγοί κρατών δεν καταφέρουν να βάλουν τις ανησυχίες των μικρών κρατών σε μια τάξη, τότε η Βουλή μπορεί να αρχίσει να νομοθετεί και η ΕΚΤ να επαναφέρει τον ELA.

Σε σχέση τέλος με το διαβόητο έγγραφο Σόιμπλε περί προσωρινού πενταετούς διάρκειας αποκλεισμού από το ευρώ, πηγές του EWG και eurogroup αναφέρουν ότι ο ομόλογός τους δεν το έδειξε ποτέ μέσα στην αίθουσα, αλλά ο Γερμανός τεχνοκράτης του EWG είπε πως αυτό θέλει η Γερμανία, αν οι διαπραγματεύσεις, που θα αρχίσουν όταν υπάρχει πράσινο φως, τελικά αποτύχουν.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news