facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Eurogroup: Στηρίξτε το «Ναι» και συζητάμε – Στις 18.30 η συνεδρίαση

H νέα πρόταση της κυβέρνησης για ένα διετές πρόγραμμα με παράταση του τρέχοντος ως την σύναψή του θα ήταν μια θαυμάσια ιδέα, αν το ημερολόγιο έλεγε 1η Απριλίου ή 1η Μαΐου, η 5η αξιολόγηση ολοκληρωνόταν και ΕΕ και Ελλάδα συζητούσαν την επόμενη μέρα.

Το Εurogroup την απέρριψε χθες και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα την απορρίψει και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών έλεγε σε συνεργάτες του ότι “παίρνει μήνες στον ESM να υπολογίσει τι πρέπει να γίνει χρηματοοικονομικά σε ένα πρόγραμμα” και “τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα πρέπει να περιμένουμε την ψηφοφορία της Κυριακής, δεν αλλάζει τίποτα από την απόφαση του Σαββάτου, δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής της ελληνικής πρότασης, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ και ο κ. Τσίπρας ακόμα λέει τον κόσμο να ψηφίσει όχι”.

“Αύριο αναμένουμε ένα νέο χαρτί από την Ελλάδα”, εξηγεί ο Στουμ, όμως το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί πρώτα το κείμενο της Παρασκευής ως βάση των μέτρων και μετά να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι.

Το βράδυ της Τρίτης έληξε το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και χάνονται 16 δισ. ευρώ. Μαζί τους και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Η κυβέρνηση χρεοκοπεί προς το ΔΝΤ, και ο ESM/EFSF έχει το δικαίωμα να επιταχύνει την διεκδίκηση των δικών του χρημάτων.

Το ίδιο και οι δανειστές των διμερών δανείων. O ISDA ανεξάρτητα μπορεί να ενεργοποιήσει τα CDSs και οι ελληνικές τράπεζες παύουν να υπάρχουν την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα κοπεί ο ELA.

Την ίδια ώρα, τα νομικά κείμενα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα δεν έχουν καμία νομική υπόσταση. Το πρώτο είναι μια παλιά εκδοχή της συμφωνίας με τους θεσμούς και αναφέρεται σε πρόγραμμα που δεν υπάρχει, για το δεύτερο, αυτό για το χρέος, το real.gr ξέρει ότι ο συντάκτης του το θεωρεί ξεπερασμένο.

Η πραγματικότητα μοιάζει ζοφερή για την Ελλάδα στο ευρώ, με τις αγορές να μην δείχνουν να αγωνιούν και τόσο πολύ, τη στιγμή που οι εταίροι της χώρας στο ευρώ προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

Στις Βρυξέλλες πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι ελληνικές κινήσεις είναι προσχηματικές, για να λένε ότι “έκαναν ό,τι μπορούσαν”. Δεν μπορούν να εξηγήσουν αλλιώς το νομικά άκυρο ερώτημα και δηλώνουν ξεκάθαρα τι σημαίνει για τη διαπραγμάτευση το “Ναι” και το “Όχι”.

Διερωτώνται, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν εξηγεί στον κόσμο ότι είχε πάρει και την υπόσχεση της διευθέτησης για το χρέος που βάση των κανόνων του Νοεμβρίου του 2012 ήταν αναπόφευκτη.

Αντιθέτως, θλίβονται που λεφτά των φορολογούμενων επενδύονται στην καμπάνια του “Όχι”, αποδεικνύοντας ότι το κράτος δεν είναι ουδέτερο, αλλά κομματικό λάφυρο.

Οι πηγές με τις οποίες μίλησε το real.gr δεν θέλουν να εξηγήσουν τι εννοούσε ο Γιούνκερ για τις διεργασίες που συμβαίνουν στην Αθήνα και θα μας καταπλήξουν, αλλά προς το παρόν πρέπει να περιμένουμε.

Για τους εταίρους η επόμενη μέρα θα ξημερώσει στο ευρώ μόνο με αποτέλεσμα το “Ναι”. Τότε και μόνο τότε θα κάτσουν να χρηματοδοτήσουν τη χώρα και να βελτιώσουν το προφίλ του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι απορούν με το που έχει φτάσει την υπόθεση η Αθήνα και πως πέρασαν οι μήνες από το δραματικό χειμώνα στο δραματικό καλοκαίρι. Κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι κάπου μέσα στην κυβέρνηση κρύβεται ένας Frank Underwood (netflix, House of Cards, τον οποίο υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι). Απλά δεν τον έχουν βρει ακόμα. Αλλιώς δεν εξηγείται.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news