facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Νέο αίτημα χρηματοδότησης στον ESM καταθέτει η Ελλάδα

Νέα αίτηση της Ελλάδας στον ΕSM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) αναμένεται να κατατεθεί απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί, όπως επιβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι αναμένονται νέo αίτημα και η νέα πρόταση μεταρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας, τις οποίες θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε νέα τηλεδιάσκεψη αύριο.

«Ελπίζω ότι μέχρι αύριο το πρωί η Ελλάδα θα μας έχει στείλει τη νέα πρόταση και τη νέα αίτηση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες όπως προβλέπεται», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας: «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Το ξέρουμε εμείς και οι συνάδελφοι γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα όσο μιλάμε».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι εάν υπάρξει συμφωνία και αποφασιτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα τότε «οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας».

Νωρίτερα, ο φινλανδος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εντός των επόμενων ωρών».

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup o νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε αναλυτικά, προφορικά, τις προτάσεις επί της ελληνικής πλευράς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές, επίσης, που επικαλούνται οι Financial Times και ο Guardian ανέφεραν ότι στο Eurogroup δεν κατατέθηκαν γραπτές προτάσεις αλλά έγινε μια «πολύ καλή παρουσίαση».

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι το σημερινό Eurogroup «δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής». Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές,, «η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

Ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση του Γερούν Ντίσελμπλουμ μετά το Eurogroup ήταν η εξής:

«Καλωσορίσαμε τον νέο συνάδελφό μας από την Ελλάδα και ακούσαμε την αποτίμησή του για την κατάσταση μετά το «Οχι» στο δημοψήφισμα. Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις σ' αυτή τη φάση από τον έλληνα υπουργό και το πρώτο βήμα θα είναι ότι η Ελλάδα θα αποστείλει ένα νέο αίτημα στο Eurogroup: Ένα νέο αίτημα για στήριξη από τον ESM και μόλις αυτό σταλεί - ελπίζουμε ακόμη και αύριο το πρωί - θα έχουμε μια νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία επί αυτού του αιτήματος. Θα ζητήσω κατ' αρχήν από τους θεσμούς να εξετάσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα δημόσια οικονομικά της και το χρέος, και στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν σ' εμάς και θα δούμε εάν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημα τις διαπραγματεύσεις. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Εχουμε πολύ λίγο χρονο, όπως όλοι γνωρίζετε».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news