facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Σταθερό διατήρησε η ΕΚΤ τον ELA - Αναπροσαρμογή στα collateral

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε εκ νέου αμετάβλητο στα 89 δις ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ωστόσο προχώρησε και σε αναπροσαρμογή του κουρέματος της αξίας των ενέχυρων, χωρίς να αναφέρεται κατά πόσο. «Δεν επηρεάζεται από το "κούρεμα" η τρέχουσα δραστηριοτήτα των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής για όλη την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσετε το κούρεμα στα ενέχυρα που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA» αναφέρει η ΕΚΤ χωρίς να αποκαλύπτει το ποσοστό της αναπροσαρμογής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του» καταλήγει η ΕΚΤ.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ανακοινώθηκε η παράταση της τραπεζικής αργίας μέχρι την Τετάρτη τα μεσάνυχτα. Η απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τη συμμετοχή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το όριο ανάληψης, δεν αλλάζει, και διατηρείται στα 60 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες μπορούν να πάρουν τα 120 ευρώ που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα.

Νοβότνι: Επαρκής η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών για όλη την εβδομάδα

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενδεχομένως να καθίσταται επαρκής για όλη την εβδομάδα, εκτίμησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η ΕΚΤ δεν θα δύναται να παράσχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Όσον αφορά τις πιθανές λύσεις του ελληνικού προβλήματος, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση – γέφυρα προς την Ελλάδα, δίχως την παροχή νέου προγράμματος βοήθειας, θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε εν συνεχεία, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν κινείται προς το συμφέρον των Ελλήνων, ενώ τέλος, κατέστησε σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν συνέβαλε στη διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news