facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Die Zeit: «Τα προβλήματα των Ελλήνων είναι και δικά μας»

«Τα προβλήματα των Ελλήνων είναι και δικά μας», εκτιμά σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να εγκαταλείψει την Ελλάδα, διότι ένα Grexit απλώς θα παρέτεινε την κρίση. Ένας συμβιβασμός είναι δύσκολος, αλλά απαραίτητος, τονίζει.

Δεν είναι το τέλος της Ευρώπης. Δεν είναι το τέλος του ευρώ. Δηλαδή, εξηγεί η Zeit, το ξεκάθαρο «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο χθεσινό δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να σημάνει το τέλος του ευρώ στην Ελλάδα.

Ένα Grexit δεν είναι αναπόφευκτο. Μια λύση στην κρίση χρέους της Αθήνας είναι ακόμη εφικτή και η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στη δραχμή, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Όμως η εξεύρεση μιας λύσης κατέστη ακόμη πιο δύσκολη μετά το δημοψήφισμα και θα χρειαστεί όλη η μαεστρία της Ευρώπης για να βρεθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός, προσθέτει.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια θεαματική νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια δραματική ήττα για την πολιτική ελίτ της Ευρώπης, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σημειώνει η Zeit.

Η απόφαση των Ελλήνων δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα. Φυσικά αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν σε όλες τους τις απαιτήσεις, όμως από την άλλη δεν μπορούν να αγνοήσουν την επιθυμία του ελληνικού λαού. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αγνοούν το δημοκρατικό ιδεώδες της Ευρώπης.

Παράλληλα η Zeit τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποκύψουν στην πρώτη τους παρόρμηση να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Διότι είναι αυταπάτη να πιστέψει κανείς ότι με ένα Grexit θα τερματιστεί η κρίση, αντίθετα θα παραταθεί. Όσο πιο βαθιά βυθίζεται η Ελλάδα στην ύφεση, όσο πιο σκληρά πλήττει τους ανθρώπους στη χώρα η κρίση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η νομιμοποίηση των άλλων Ευρωπαίων απλώς να κοιτούν και να ζητούν την αποπληρωμή των δανείων τους, επισημαίνει.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς θα ήταν τώρα ένας συμβιβασμός και πώς μπορούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις υπό τη μεγάλη πίεση μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Όμως, καταλήγει η Zeit, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αλήθεια είναι ότι αυτή η εύθραυστη, περίεργη και γεμάτη κρίσεις Ευρώπη μπορεί να υφίσταται μόνο επειδή αναζητώνται συνεχώς συμβιβασμοί. Και επειδή πάντα βρίσκονται.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news