facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Έρχεται capital control και στα... φάρμακα

Πυξίδα για να πορευτούν στο άγνωστο τοπίο που διαμόρφωσαν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναζητούν οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κόσμου. Επισήμως όλοι διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας φαρμάκων, ωστόσο στην πραγματικότητα φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες εφαρμόζουν ήδη ατύπως κατ’ αναλογία το capital control και στην κίνηση φαρμάκων γνωρίζοντας πως είναι η πιο ασφαλής λύση στην παρούσα φάση για την αγορά και για τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για φάρμακα, κυρίως αυτά που χορηγούνται στις χρόνιες παθήσεις, και για βρεφικά γάλατα βρίσκεται στο κόκκινο. Οι φαρμακοποιοί καλούνται να διαχειριστούν την αγωνία των Ελλήνων -μεταξύ άλλων- για την επάρκεια βασικών αγαθών όπως τα φάρμακα, και την πίεση που τους ασκείται για χορήγηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Προσώρας, και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, τα… μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται στην κίνηση φαρμάκων φαίνεται να λειτουργούν.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί δίνουν ένα τεμάχιο φαρμάκου ανά ασφαλισμένο προκειμένου αφενός να μπορούν να εξυπηρετούν όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, αφετέρου να διατηρήσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία και όχι στοκαρισμένα στα σπίτια. Την ίδια πεπατημένη ακολουθούν και οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, όπως ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, βάζοντας όριο στην τροφοδοσία των φαρμακείων τα τέσσερα τεμάχια ανά κωδικό. «Η λελογισμένη στις συγκεκριμένες συνθήκες διαχείριση των φαρμάκων επιβάλλεται» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστας Λουράντος.

Τα «εθνικά» αποθέματα σε φάρμακα

Ο νόμος ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεούνται να διαθέτουν απόθεμα σκευασμάτων ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού για τρεις μήνες. Θεωρητικά δηλαδή το στοκ των φαρμάκων (πρέπει να) επαρκέσει μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η πραγματικότητα ίσως διαμορφώνεται διαφορετικά -στελέχη του φαρμακευτικού χώρου παραδέχονται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εταιρίες δεν τηρούσαν κατά γράμμα τον νόμο και φρόντιζαν να μειώσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους της ελληνικής αγοράς, συνεπώς και τις ποσότητες σε αποθέματα.

Έπειτα και από τα νέα δεδομένα, κυρίως των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να εξαιρεθεί η αλυσίδα φαρμάκου από τον έλεγχο κεφαλαίων. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης χαρακτήρισε επιτακτική την εξαίρεση, ιδίως για την εισαγωγή έτοιμων φαρμάκων και πρώτων υλών από το εξωτερικό, για να μην υπάρξουν προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Πάντως, ο ΣΦΕΕ τηρεί στάση αναμονής μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα συνεδριάσει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) με βασικό θέμα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα και να μην «μεταδοθεί» στην Ευρώπη.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν το όποιο ενδεχόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης να περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα να απαγορευθούν οι παράλληλες εξαγωγές από την Ελλάδα καθώς και να μην αποτελεί η Ελλάδα χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων όπως γίνεται σήμερα.

Το capital control συρρικνώνει τις παραγγελίες

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να προειδοποιεί με σκληρά μέτρα όσους δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική αλυσίδα εφόσον μπλοκάρουν με τις κινήσεις την ομαλή τροφοδοσία, ωστόσο οι προειδοποιήσεις του μοιάζουν άσφαιρα πυρά. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει καταγγείλει ότι τουλάχιστον 6 φαρμακαποθήκες και 3 φαρμακευτικές εταιρίες δεν δίνουν φάρμακα εάν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί είναι εγκλωβισμένοι στους νέους κανόνες των τραπεζικών συναλλαγών αλλά και στον όρο της ρευστότητας που θέτουν οι προμηθευτές τους. Υπάρχει διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό φαρμακοποιών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e- banking) με αποτέλεσμα να εξαρτώνται μόνο από το «ζεστό» χρήμα για να κάνουν παραγγελίες στις φαρμακαποθήκες. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμη διαχείριση, ωστόσο ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πως θα εξελιχθεί εάν οι προμηθευτές τροφοδοτούν αλλά χωρίς πίστωση.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news