facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε: Θα είχα παραιτηθεί αν δεν είχα λόγο στην κυβέρνηση

Δεν είπαμε ποτέ ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, απλώς δείξαμε την πιθανότητα η ίδια η Αθήνα να αποφασίσει να πάρει time out, καθώς δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση χρέους εντός της νομισματικής ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τον ίδιο, στο κρίσιμο Eurogroup που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής, 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης στήριξαν τη γερμανική θέση και μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος είχαν διαφορετική άποψη.

Ο κ. Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί πως αυτός και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την βοήθεια προς την Ελλάδα και πως θα υπέβαλε παραίτηση αν θεωρούσε πως δεν έχει πλέον λόγο στην κυβέρνησή της.

Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό αν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτηση, απάντησε «Όχι, πως σας ήρθε αυτό;»

«Οι πολιτικοί έχουν ευθύνες που προκύπτουν από τις θέσεις τους», δήλωσε. «Κανένας δεν μπορεί να τους αναγκάσει. Αν κάποιος προσπαθούσε να το κάνει αυτό, θα μπορούσα να πάω στον Πρόεδρο της ομοσπονδίας και να υποβάλω τη παραίτησή μου».

«Η καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε ρόλους», ανέφερε στο Spiegel. «Δεν είναι το στυλ της καγκελαρίου, ούτε το δικό μου. Ο καθένας μας έχει τις πεποιθήσεις του».

Ερωτηθείς αν με το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της ευρωζώνης, ιδιαίτερα λόγω του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κρατικής περιουσίας που θα επιβλέπεται από την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Αυτά είναι ανοησίες. Η Ιδέα ήταν να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να υπάρξει ένα ευρύ θεμέλιο για τη χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος. Όταν μιλήσαμε γι' αυτό το απόγευμα της Κυριακής, είπα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο: Δεν είναι για να σας πληγώσουμε, αλλά για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Αλλιώς το βάρος του χρέους δεν είναι βιώσιμο. Και χωρίς αυτό, δεν θα είναι αποτελεσματικό».

Κατά τον κ. Σόιμπλε, στο μεγαλύτερο μέρος τους τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν ήδη συμφωνηθεί το 2010 όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Παράλληλα, απέρριψε της ανησυχίες που εκφράζονται περί «νέας γερμανικής κυριαρχίας», λέγοντας πως «δεν υπάρχει γερμανική κυριαρχία. Η Γερμανία είναι σε μια καλή θέση οικονομικά, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία, η Γερμανία δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για τον λόγο αυτόν και μόνο, δεν μπορείς να λες ότι είσαι σε θέση πολιτικής υπεροχής. Ωστόσο, η ισορροπία στην Ευρώπη έχει αλλάξει από την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Οι χώρες της Βαλτικής, η Σλοβακία και η Σλοβενία μιλούν πλέον και αυτές όταν δεν τους αρέσουν οι θέσεις που παίρνουν άλλοι».

Σχολιάζοντας τις απόψεις του Πωλ Κρούγκμαν ότι το πρόγραμμα που δόθηκε στην Ελλάδα είναι εκδικητικό και καταστροφικό για την εθνική κυριαρχία, ο κ. Σόιμπλε είπε πως ο νομπελίστας οικονομολόγος «δεν έχει ιδέα για την αρχιτεκτονική και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση στην Ευρώπη και όλα τα 19 μέλη της ευρωζώνης πρέπει να καταλήγουν σε συμφωνία. Φαίνεται πως ο κ. Κρούγκμαν δεν το γνωρίζει αυτό».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν παραιτείται ο Σόιμπλε

Η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξέδωσαν ρεπορτάζ βασιζόμενα στη συνέντευξη αυτή, λέγοντας πως ο υπουργός Οικονομικών σκέφτεται να παραιτηθεί.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις εικασίες αυτές, αναπαράγοντας την ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού όταν ερωτήθηκε αν σκέφτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του: «Όχι, πως σας ήρθε αυτό;».

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news