facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έτοιμο να μετέχει σε ένα «ολοκληρωμένο» πρόγραμμα για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να μετέχει σε ένα «ολοκληρωμένο» πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ώστε να σταθεί και πάλι στα πόδια της, να κάνει το χρέος της βιώσιμο και να τής επιτραπεί η χρηματοδότηση από τις αγορές, επισήμανε την Παρασκευή η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει κούρεμα, αλλά μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως σημαντική παράταση των λήξεων του ελληνικού χρέους και των καταληκτικών ημερομηνιών αποπληρωμής.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε επίσης ότι είναι «πιθανό» οι ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν τη Δευτέρα όπως είναι προγραμματισμένο.

Μεταξύ άλλων, το Ταμείο πρότεινε τριακονταετή περίοδο χάριτος για τα δάνεια στήριξης (παλιά και νέα), επιμήκυνση των δανείων και χαμηλά επιτόκια. Εναλλακτικά, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι εταίροι μπορούν είτε να χρηματοδοτούν απευθείας τον ελληνικό προϋπολογισμό είτε να δεχθούν ένα «βαθύ κούρεμα» των πιστώσεων που τους οφείλονται, κάτι που αποτελεί ανάθεμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κανόνες του Ταμείου σε μεγάλο βαθμό δεν του επιτρέπουν να συγχρηματοδοτεί προγράμματα διάσωσης χωρών όπου το χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο, εγείροντας ανησυχίες στους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θέλουν την αυστηρή τεχνογνωσία του ΔΝΤ στην αξιολόγηση της χώρας μας.

Aπό την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ εβδομάδες έως ότου το νέο πρόγραμμα διάσωσης να είναι έτοιμο για την Ελλάδα.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news