facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Χωρίς αγρότες-συντάξεις το νομοσχέδιο της Τετάρτης

Δεν θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί την Τετάρτη οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, όπως έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την Τετάρτη η συζήτηση/ψηφοφορία στη Βουλή θα αφορά:

- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών έχουν μετατραπεί σε μείζον ζήτημα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Μάλιστα από πηγές της Λεωφόρου Συγγρού σημειωνόταν, όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr ότι δεν αποκλείονταν διαρροές στην ψηφοφορία και μάλιστα από σημαντικό αριθμό βουλευτών καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις μάχες που έδιναν (και κέρδιζαν) επί κυβέρνησης Σαμαρά εναντίον των αγροτικών επιβαρύνσεων εις βάρος των αστικών περιοχών – όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Από πλευράς κυβέρνησης, οι επιτελείς του Μαξίμου σημείωναν ότι «δεν μπορεί να περάσει εύκολα αυτό το πολυνομοσχέδιο» με την επισήμανση ότι οι αντιδράσεις «είναι λογικές». Οι ίδιοι πάντως διαβεβαίωναν ότι καμία «βελτίωση» δεν θα συνιστά μονομερή ενέργεια, καθώς επιχειρείται συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως έγινε και με την απάλειψη της διάταξης για τις πρόωρες συντάξεις από το πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης Τετάρτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στα προαπαιτούμενα για τη νομοθέτηση της 22ας Ιουλίου περιλαμβάνονταν μόνο ο Κώδικας και η οδηγία για τις τράπεζες. Όπως αναφερόταν η Αθήνα υποχρεωνόταν στην «υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη» (σ.σ. ακριβώς την ίδια ορολογία χρησιμοποιεί και το Μέγαρο Μαξίμου) και στη μεταφορά της Οδηγίας BRRD (αφορά τις τράπεζες) με υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά στις 15 Ιουλίου η απαίτηση στο ασφαλιστικό αφορούσε «εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος ενός προγράμματος συνολικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού». Υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων η αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί τέλος ότι για το ενδεχόμενο να μην περιληφθούν οι αλλαγές στους αγρότες είχε προϊδεάσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Πηγή ΕΕ: Τον Αύγουστο αγρότες και πρόωρες

Τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, ξεκαθαρίζει και ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας. Τέλος, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news