facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Εμφατικό «ναι» της γερμανικής βουλής για το δάνειο

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές της Bundestag ενέκριναν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ειδικότερα, υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τάχθηκαν 439 βουλευτές, 119 ψήφισαν εναντίον ενώ 40 επέλεξαν την αποχή.
Σημαντικές διαρροές υπήρξαν από το κόμμα CDU/CSU της Άγκελα Μέρκελ, ενώ υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του SPD. Αρνητικά ψήφισε συντεταγμένα το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, τα γερμανικά κόμματα ψήφισαν ως εξής:
Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): 241 ναι, 60 όχι, 5 αποχές, 4 δεν ψήφισαν
Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 175 ναι, 4 όχι, 0 αποχές, 14 δεν ψήφισαν
Αριστερά (Die Linke): 0 ναι, 53 όχι, 2 αποχές, 9 δεν ψήφισαν
Πράσινοι: 23 ναι, 2 όχι, 33 αποχές, 5 δεν ψήφισαν.

Μέρκελ: Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους

Η εμπιστοσύνη χάθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ομιλία της στο κοινοβούλιο. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη αλλά με αντάλλαγμα την τήρηση των κανόνων, ενώ παραδέχτηκε ότι το πακέτο βοήθειας είναι «σκληρό» για τους πολίτες, αλλά και για την ευρώζωνη.
Η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους, και σημείωσε ότι η εναλλακτική αν δεν υπήρχε βοήθεια προς τη χώρα θα ήταν ένα «προβλέψιμο χάος».
Η ίδια μάλιστα υποστήριξε ότι δεν ήταν εφικτό ένα «time out» της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν το κάνουμε αυτό μόνο για τον λαό της Ελλάδας, αλλά και για το λαό της Γερμανίας, είπε η καγκελάριος που χαρακτήρισε «συντρίμμια» την εικόνα μετά το δημοψήφισμα.

Γκάμπριελ: Να σταματήσει η συζήτηση για το Grexit

Η όποια συζήτηση για την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει «να ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίσουν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Είμαστε σύμμαχοι στην εφαρμογή του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και όχι αντίπαλοι. Για εμάς στη Γερμανία αυτό σημαίνει πως κάθε συζήτηση για Grexit θα πρέπει τώρα να ανήκει στο παρελθόν», είπε.
«Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μπορώ να πω πως θα ψηφίσουμε 'ναι' στην έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτή την τρίτη βοήθεια', είπε. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνο σε βαθιά κρίση, αλλά χρειάζεται να αλλάξει δραστικά προκειμένου να βγει από την κρίση».

Σόιμπλε: Τελευταία προσπάθεια

Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και πως πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη, δήλωσε στην Bundestag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε τους Γερμανούς νομοθέτες να δώσουν το πράσινο φως στο Βερολίνο να διαπραγματευτεί το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο όπως είπε θα είναι δυσκολότερο από τα δύο προηγούμενα.
Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι παρά τις καλές προθέσεις όλων, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος από τα 19 που δεν κράτησε τις δεσμεύσεις του.
O Β. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής του τακτικής λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι μία νομισματική ένωση μπορεί να υπάρξει μόνο όταν τα μέλη της έχουν πρόσβαση στις αγορές και μόνο εφόσον υπάρχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει αυτήν την πρόσβαση πολύ δύσκολα δίχως κούρεμα χρέους. Όμως αυτό απαγορεύεται μεταξύ κρατών της ευρωζώνης. Η πρότασή του για ένα time-out από την ευρωζώνη στόχευε στο να αποφευχθεί η μεγάλη επιβάρυνση, την οποία θα υποστεί η χώρα εξαιτίας του συνδυασμού αυτών των δύο όρων.
Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, τόνισε ο Γερμανός υπουργός. Και θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει αν υπάρξει γι' αυτό προσπάθεια στην Ελλάδα. Το δεύτερο πρόγραμμα, ισχυρίστηκε ο Β. Σόιμπλε, δεν απέτυχε. Πέρυσι, το ΔΝΤ ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρχε η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, θετικό ισοζύγιο πληρωμών και αντιστροφή των τάσεων στην ανεργία. Όλα αυτά άλλαξαν τους τελευταίους έξι μήνες. Η σκληρότητα των μέτρων οφείλεται στο ότι η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να κάνει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει deadline για τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο, κάνοντας λόγο για διαπραγματεύσεις εβδομάδων τουλάχιστον.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news