facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το μεγάλο πλήγμα στις κατώτατες συντάξεις

Βαρύ είναι το πλήγμα που επιφέρει ο νέος νόμος που εισάγει στη χώρα μας το τρίτο μνημόνιο, στις συντάξεις, τόσο των ήδη συνταξιούχων όσο και των νέων, που θα συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο και μετά, και μάλιστα των πλέων αδύναμων κοινωνικά ομάδων.
Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε όλες τις νέες συντάξεις που θα δοθούν σε όλους τους συνταξιοδοτούμενους, από σήμερα και μετά, οδηγεί σύμφωνα με τους ειδικούς σε φαινόμενα ακραίας περικοπής των συντάξεων στις πλέον αδύναμες ομάδες ασφαλισμένων, όπως άνθρωποι που λαμβάνουν αναπηρικές, ακόμη και μετά από εργατικό ατύχημα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 ασφαλισμένοι που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης 15ετίας, θα υποστούν από μικρές έως σημαντικά υψηλές περικοπές. Πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, κυρίως μητέρες με ανήλικα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εργαζόμενοι στην οικοδομή και τον επισιτισμό με λίγα ένσημα, καθώς και άτομα με αναπηρία και δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου, χωρίς καμία πρόνοια ή εξαίρεση.
Αναλυτικά, η διάταξη του νόμου ορίζει ότι στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, μετά τις 30 Ιουνίου θα χορηγείται μόνο η σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές, και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.
Στη διάταξη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους αναπήρους και τους δικαιούχους συντάξεων θανάτου που έχουν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών. Από την εφαρμογή των παραπάνω προκαλείται αύξηση εσόδων για το δημόσιο που εκτιμάται για το έτος 2015 σε 4,2 εκατ. ευρώ, για το 2016 σωρευτικά σε 25,7 εκατ., για το 2017 σωρευτικά σε 42,87 εκατ. και για το 2018 σε 60 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου οι απώλειες των συνταξιούχων ήτοι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου εκτιμάται για το 2015 σε 1,4 εκατ. ευρώ, για το 2016 σωρευτικά σε 8,5 εκατ., για το 2017 σε 14,6 εκατ. και για το έτος 2018 σωρευτικά σε 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, μένει να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, τουλάχιστον έως ότου καταργηθεί το 2020, θα δικαιούνται το ΕΚΑΣ, ή θα το λαμβάνουν και αυτό με τη συμπλήρωση των 67 ετών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67 ισούται με μειώσεις έως και 35% εάν παραμείνει το ΕΚΑΣ και 64% αν περικοπεί το ΕΚΑΣ, στην πλειοψηφία των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων δηλαδή με 4.500 ημέρες ασφάλισης - ένσημα.
Εχθές, πάντως, με τροπολογία που κατατέθηκε κατά τη διαδικασία συνεδρίασης των τεσσάρων επιτροπών της βουλής, ξεκαθαρίστηκε ότι η εισφορά 6% στις επικουρικές θα είναι επί του καταβαλλόμενου και όχι επί του αρχικού ποσού.
Αντίθετα, στις κύριες συντάξεις, η εισφορά 6% θα επιβληθεί στο αρχικό ποσό, όπως επιβάλλεται μέχρι σήμερα το 4%, με αποτέλεσμα τελικά, η μείωση στις συντάξεις να είναι μεγαλύτερη από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Με άλλη τροπολογία, ενώ διατηρείται το παράδοξο της αναδρομικής ενοποίησης των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, ξεκαθαρίζεται ότι κάθε άλλη διάταξη που όριζε το αντίθετο, καταργείται.
Αναλυτικά, κατά το πρώτο κύμα των ασφαλιστικών αλλαγών, ψηφίστηκαν οι εξής διατάξεις:
-Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στις συντάξεις 500.000 ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67, εντός της επόμενης 15ετίας.
- Περικοπή κατά 6% σε 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις.
- Περικοπή της κύριας σύνταξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους.
-Ένταξη ένστολων, ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών και γιατρών στο ΕΤΕΑ.
- Διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης στα 9,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news