facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μέρκελ: Περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη προτάσεις για πολυετές πρόγραμμα

Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση λεπτομερείς προτάσεις για ένα πολυετές νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

Η τελική απόφαση για τη συνέχιση ή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν ισχύει πια και ότι η συζήτηση αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα. «Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ» προειδοποίησε.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας θα πρέπει να περάσουν από τη γερμανική Βουλή και να υπάρξει έγκριση, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι οι αρχηγοί και των 28 κρατών της ΕΕ θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κυριακής, επειδή το θέμα έχει σχέση και επιπτώσεις και στα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για να φτάσουμε παρακάτω, σημείωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση στη σημερινή Σύνοδος Κορυφής ήταν σαφέστατη και διαυγής.

«Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών. Το δημοψήφισμα μπορεί να ενισχύσει τον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά οι απαιτήσεις δεν έχουν περιοριστεί, έχουν γίνει σαφέστερες και πιο αποτελεσματικές.

Οι προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις προτάσεις που είχαν ήδη συζητηθεί συν συμπληρωματικές, σημείωσε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι ένα πρόγραμμα-γέφυρα δεν έπαιξε ρόλο σε αυτά που συζητήθηκαν. Πρέπει να βρούμε μία λύση σε βάθος χρόνου, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε μεσοπρόθεσμα, σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Αν ανοίξουμε διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα έχει ένα νόημα, επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι μόνο το αίτημα δεν αρκεί.

Σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες πειστούν ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα υπάρξουν -σημείωσε, πάντως, ότι δεν είναι σίγουρη ότι θα υπάρξουν.

Έχουμε ελάχιστες μέρες, αν όχι ώρες, προειδοποίησε η Μέρκελ.

Ερωτηθείσα εάν στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματο, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά σημείωσε ότι το ζήτημα αφορά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχετικά με πιθανό κούρεμα χρέους, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι δεν τίθεται προς το παρόν τέτοιο θέμα και ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή Συνθήκη. Η Μέρκελ επανέλαβε την δέσμευση του 2012 για αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, σε περίπτωση που εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Δεν συζητήσαμε για το ύψος του πακέτου βοήθειας, είπε η Μέρκελ. «Δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξη» σημείωσε.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news