facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Μέρκελ: Παρά τις πολιτικές διαφορές μας, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Καλώντας τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και του μηχανισμού ESM για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι παρόλο που «η εμπιστοσύνη έχει χαθεί» και παρά τις πολιτικές διάφορες με την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη. Τόνισε επίσης ότι η δανειοδότηση θα δοθεί υπό τον όρο του «στενού ελέγχου.

Καλώντας τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και του μηχανισμού ESM για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι παρόλο που «η εμπιστοσύνη έχει χαθεί» και παρά τις πολιτικές διάφορες με την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη. Τόνισε επίσης ότι η δανειοδότηση θα δοθεί υπό τον όρο του «στενού ελέγχου.

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν δραματικές για την Ευρώπη, όχι μόνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αλλά και για τον κόσμο στην Ελλάδα. Φανταστείτε να στέκονταν στη Γερμανία συνταξιούχοι στην ουρά για 60 ευρώ -από εκεί καταλαβαίνουμε πόσο δραματική είναι η συγκυρία για την Ελλάδα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ ξεκινώντας την ομιλία της.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με την υπόσχεση να υπερβεί τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα και με την υπόσχεση να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Αυτή ήταν μία αντίφαση», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Με τo αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χάθηκε το σημαντικότερο νόμισμα, η αξιοπιστία», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας. Η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και έκανε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ποσοστό 61% «όχι». Το αποτέλεσμα ήταν συντρίμμια, ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.

Eπικρίνοντας την στάση της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι «δεν φτάνουν οι δεσμεύσεις, αλλά τα έργα, και αυτό έκανε η Ελλάδα την Τετάρτη» είπε. «Ο δρόμος που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι σκληρός και κυρίως για τους Έλληνες», σημείωσε , τονίζοντας όμως και τις δυσκολίες της Ευρώπης στον δρόμο αυτό.

«Πρόκειται για 86 δισ. ευρώ, και συνολικά έχουν δοθεί περισσότερα κεφάλαια από ποτέ. Αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου επίδειξη αλληλεγγύης», εκτίμησε.

Όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι επιτρεπτό ένα «κούρεμα» εντός της Ευρωζώνης.

«Υπερτερούν τα πλεονεκτήματα από τη συμφωνία των μειονεκτημάτων της;» αναρωτήθηκε. «Η απάντησή μου είναι ναι. Αφ' ενός, ενισχύεται η βοήθεια με ανταλλάγματα και υπεθυνότητα και αφ' ετέρου η εναλλακτική δεν θα ήταν συντεταγμένη, αλλά θα έφερνε χάος» τόνισε.

«Η Ευρώπη είναι η κοινή μας μοίρα, και αυτό διακυβεύεται» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι μακροπρόθεσμα η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά, και μάλιστα όταν όλοι στην Ευρώπη πηγαίνουν καλά».



Το Βερολίνο ψηφίζει για το δάνειο στην Ελλάδα

Με την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας - Ευρώπης να έχει υπάρξει δύσκολη ακόμη και για το ελληνικό κοινοβούλιο, το Βερολίνο καλείται σήμερα να πει το «ναι» ή το «όχι» στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας. Η γερμανική ηγεσία συνεχίζει να τορπιλίζει το τεταμένο κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, με την έγκριση της χρηματοδότησης να κερδίζει ωστόσο τις πιθανότητες.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας προκειμένου να εξουσιοδοτήσει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας δανειοδότησης προς την Ελλάδα.

Όπως έγραφε πάντως εχθές η Deutsche Welle θεωρείται βέβαιο ότι στην σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή μια συντριπτική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει την πρόταση έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί πολίτες για το αν θα πρέπει να δανειοδοτηθεί εκ νέου η Ελλάδα ή όχι. Υπέρ της απόρριψης του νέου ελληνικού προγράμματος στήριξης από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας τάσσεται το 49% των Γερμανών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτο καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Αντιθέτως, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Βουλή πρέπει να εγκρίνει την πρότασης.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news