facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Όλες οι αλλαγές σε φόρους και συντάξεις

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας για όλες τις επιχειρήσεις (μικρές, μεγάλες, ελεύθερους επαγγελματίες) στο 29% (από 26%) με αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, η επιβολή ορίου 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα μεγάλα νησιά, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του φόρου πολυτελείας και η επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων κι η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, είναι μερικά από τα πρώτα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης με προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο ΦΠΑ
Οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρεις, 23%, 13% και 6% (από 6,5%).

Στο 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, στην παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Με πιστωτική κάρτα
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις συναλλαγές που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.

Ο φορολογικός συντελεστής 

Ο φορολογικός συντελεστής για τα επιχειρηματικά κέρδη (ΑΕ, προσωπικές, ελεύθερους επαγγελματίες, πιθανότατα και αγρότες), αυξάνεται στο 29% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και στο 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ. 

Παράλληλα, με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος διαμορφώνεται σε 100%.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

Φόρος πολυτελείας επιβάλλεται κλιμακωτά και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, άνω των 5 μέτρων. Έως και 7 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%. Από 8 έως και 9 μέτρα 10%. Μεγαλύτερων των 10 μέτρων 13%. Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Ο φόρος πολυτελείας αφορά στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και μετά που δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από φέτος και εφεξής.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,4%.

γ) Από 30.001 έως και 50.000 με 2%.

δ) Από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με 4% επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, με 6%.

στ) Από 500.001και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων κλπ, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού.

Η αιτιολογική έκθεση
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση στο νομοσχέδιο περιέχονται επίσης δυο διακριτά κεφάλαια, το Κεφάλαιο Β για τη λήψη φορολογικών μέτρων και το Κεφάλαιο Γ για τη ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα στο Κεφάλαιο Β, ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του Φ.Π.Α. και η λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας, η ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του Ν. 4270/2013 εντός της προθεσμίας και η ενίσχυση της αυτονομίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο Κεφάλαιο Β, θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, άρθρο 2, ρυθμίζονται θέματα συντελεστών ΦΠΑ, σε αγαθά και υπηρεσίες με τροποποίηση του Παραρτήματος III, τροποποίηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος και του ποσοστού προκαταβολής, ενίσχυση των ποινικών διατάξεων για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, διεύρυνση του φόρου πολυτελείας και κατάργηση της αναστολής τωνφόρων τηλεοπτικής διαφήμισης, αύξηση του φόρου αλληλεγγύης και επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Στο Κεφάλαιο Γ, περιλαμβάνονται θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο άρθρο προβλέπονται όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Οι υπαγόμενοι στη διάταξη, οι κατηγορίες που εξαιρούνται και η καταβολή προ του 67ου έτους σύνταξης που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές.

Στο άρθρο προβλέπονται η ένταξη όλων των ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ και η εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν. 4052/2012.

Επίσης, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, προβλέπεται η διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα του 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1). Αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και επιβάλλεται κράτηση 6% στις επικουρικές (§2). Καταργούνται οι χρηματοδοτούμενες από τις… εξαιρέσεις και προβλέπεται εναρμόνιση με το ύψος των εισροών του ΙΚΑ (§3).

Τέλος, παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news