facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει μια ενδιάμεση συμφωνία για την Ελλάδα

Ακόμα κι αν προκύψει η ανάγκη για κάποιο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, η ευθύνη για τη χρηματοδότηση θα πρέπει να ληφθεί από τους πολιτικούς, κι όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank).

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Γενς Βάιντμαν σημείωσε πως η ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να αυξήσει» την έκτακτη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και προσέθεσε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι «πρέπει» να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου να υπάρξει μια συμφωνία στήριξης.

Ο κ. Βάιντμαν χαιρέτισε το γεγονός ότι πλέον ο ELA δεν χρησιμοποιείται ώστε να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας πως αυτό το «βήμα προς τα εμπρός» μεταφέρει «την ευθύνη εκεί που ανήκει», δηλαδή όχι στις κεντρικές τράπεζες, αλλά «στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια».

«Κατά την άποψή μου, οι κεντρικές τράπεζες [...] δεν έχουν την εντολή να διαφυλάσσουν την φερεγγυότητα των τραπεζών και των κυβερνήσεων», επισήμανε ο ισχυρός διοικητής της Bundesbank, ο οποίος ηγείται της συντηρητικής πτέρυγας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν επέκρινε έντονα την Ελλάδα για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει σε βάθος δεκαετιών, σημειώνοντας ότι ένα από τα διδάγματα της κρίσης είναι ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι «εν τέλει υπεύθυνα για τις δικές τους υποθέσεις», και είναι επακόλουθο να υφίστανται τις συνέπειες.

Τα κράτη-μέλη του ευρώ «μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους να μην εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να μην συλλέγουν φόρους με επάρκεια και – αυτό είναι κάτι που φοβάμαι ιδιαίτερα για την περίπτωση της Ελλάδας – να οδηγούν τη χώρα τους σε μεγάλα προβλήματα», είπε.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news