facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Υπ. Υγείας: Δεν έχουμε κομματική εμμονή ελέγχου, αλλά θα… διορίσουμε δικούς μας διοικητές στο ΕΣΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η… επιχείρηση της πρόωρης απομάκρυνσης των διοικητών του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας. Εν μέσω της πιο κρίσιμης περιόδου για τη χώρα, κι ενώ Eurogroup και Σύνοδοι Κορυφής εναλλάσσονται με δραματικό ρυθμό για το ελληνικό ζήτημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να δώσει την Πέμπτη μάχη στη Βουλή για την τροπολογία της με την οποία απομακρύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, αζημίως και αναιτιολογήτως, οι διοικητές των νοσοκομείων για να… αντικατασταθούν από άλλους επιλογής του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στις 23 Ιουνίου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την λήψη ιθαγένειας. Η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή ζήτησαν να αναβληθεί η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ) ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκε. Αύριο, πάντως, η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί οπότε ανοίγει ο δρόμος για την παύση των διοικήσεων.

«Το υπουργείο Υγείας έχει δικαίωμα να επιλέξει ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν το πολιτικό του σχέδιο» είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου και της επίμαχης τροπολογίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι «οι προηγούμενες διοικήσεις υπηρετούν ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο».

Καταλόγισε κομματικό προφίλ και πολιτικά κριτήρια τοποθέτησης στους διοικητές – διορίστηκαν με τριετή θητεία από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη μετά από αξιολόγηση και εισήγηση Ειδικής Επιτροπής- αλλά αρνήθηκε ότι οι επιλογές του κ. Κουρουμπλή θα χαρακτηρίζονται από «κομματική εμμονή ελέγχου του κράτους».

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε μάλιστα τους αξιωματούχους του ΕΣΥ για παραλείψεις και κυρίως για συμπεριφορές «που έχουν ενοχλήσει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, όπως παρεμβάσεις αυταρχισμού σε εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις».

Πώς θα διοριστούν οι νέοι διοικητές

Με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπεται διετής θητεία για τις νέες διοικήσεις, ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ένα σταθερό καθεστώς διοίκησης. Παράλληλα, το υπουργείο θα επεξεργάζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι αναγκαίο, διότι η ως τώρα εμπειρία έδειξε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε καθαρά τυπικό ρόλο, δεν προέβη σε πραγματική αξιολόγηση και περιορίστηκε στη σύνταξη ενός προσχηματικού - αλφαβητικού καταλόγου.

Η «απάντηση» των διοικητών

Οι βαριές εκφράσεις που εντοπίστηκαν στην αιτιολογική έκθεση, ότι δηλαδή επιβάλλεται η άμεση και μαζική απομάκρυνσή τους, λόγω της «δυσλειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων» αλλά και «λόγω της αδυναμίας άσκησης εκ μέρους των Διοικητών των καθηκόντων τους» χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής των νοσοκομείων ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έπειτα από πέντε μήνες παλινωδιών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η τροπολογία έχει συσπειρώσει μεγάλο αριθμό στελεχών του ΕΣΥ ενάντια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news