facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Σενάρια για παραμονή Τσίπρα και ανασχηματισμό μετά το δημοψήφισμα εξετάζουν στο Μαξίμου

Με τα γκάλοπ να δείχνουν απόλυτο ντέρμπι στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει όλα τα σενάρια και τις πιθανές κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την επόμενη ημέρα.

Κυρίαρχη άποψη είναι αυτή την ώρα, παρά κάποιες εισηγήσεις στελεχών, ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραμένει στην πρωθυπουργία ακόμη και στην περίπτωση που νικήσει το “ναι”, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι η επικράτησή του θα είναι οριακή. Η εισήγηση αυτή θα επανεξεταστεί εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη, ενώ φυσικά δεν συζητείται στην περίπτωση που επικρατήσει το “όχι”, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα βγει εξαιρετικά ενισχυμένος από τη σύγκρουση.

Το δεύτερο σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται – είχε ωριμάσει έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα από την κίνηση του δημοψηφίσματος – είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Εάν επικρατήσει το “ναι”, η αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα και θα επιβληθεί από τις εξελίξεις, αφού μάλλον πρέπει να αναζητηθεί ένα σχήμα, με διαφορετική ή επιπλέον συνεργασία από αυτή που συγκροτεί σήμερα την κυβέρνηση – π.χ. Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, οικουμενική κυβέρνηση κα.

Αλλά και στην περίπτωση που επικρατήσει το “όχι” ο κ. Τσίπρας εξετάζει τον ανασχηματισμό ως εφαλτήριο για νέο ξεκίνημα. Αρρυθμίες, προβληματικές περιπτώσεις, ισορροπίες, αλλά και συμπεριφορές των τελευταίων ημερών, όταν και “χάθηκαν” για παράδειγμα από την πρώτη γραμμή της μάχης επιφανείς υπουργοί, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί έντονα από το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη διαφώνησαν με την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα και ορισμένα από αυτά όχι μόνο τον πίεσαν να αναδιπλωθεί, αλλά απείχαν από τη μάχη σχεδόν επιδεικτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά στην περίπτωση του “όχι” ο ενισχυμένος κ. Τσίπρας θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να “εκκαθαρίσει” το εσωκυβερνητικό σκηνικό, με βάση τα όσα έδειξαν οι υπουργοί του το πεντάμηνο αυτό της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news