facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής

Με βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ βελτιωμένη σε 5 σημεία και με τη συναίνεση των πέντε πολιτικών αρχηγών - πλην ΚΚΕ - θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να δώσει την πιο δύσκολη μάχη της Ελλάδας.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης καθορίστηκε στη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο - μια σύσκεψη που διήρκεσε επτά ώρες και κατέληξε στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων και την κοινή γραμμή που θα κομίσει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στη σύνοδο.

Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει ως βάση μεταρρυθμίσεων την - βελτιωμένη - πρόταση που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέτοντας παράλληλα τους εξής 3 στόχους:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Την ύπαρξη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος
- Την δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος

Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την πρόταση μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει 5 βελτιώσεις επί του σχεδίου Γιούνκερ οι οποίες θα αφορούν τη διατήρηση του ΕΚΑΣ και τη διατήρηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά, καθώς επίσης και τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις περικοπές των αμυντικών δαπανών.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν ακριβώς αυτά τα 5 «σημεία βελτιώσεων» - κάτι, που όμως που τελικά αποφασίστηκε να μην γίνει και να αναλάβει ο πρωθυπουργός την διαχείριση της άμεσης διαπραγμάτευσης.

Αντ' αυτού, μπήκε τελικά στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων το πλαίσιο της πρότασης μεταρρυθμίσεων, με την εξής διατύπωση: «Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή συνοψίζει και το μήνυμα που εξέπεμψαν κυρίως οι πλευρές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματά τους λένε «ναι στη συνεννόηση και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά όχι στη συνευθύνη».
Η θέση αυτή αποτυπώθηκε και στον τόνο των δημόσιων δηλώσεων που έκανε φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ότι εντός της σύσκεψης ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ επέδειξε ειλικρινή διάθεση συναίνεσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοια συζήτηση με τον Σαμαρά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.

Το μήνυμα Ολάντ στον Προκόπη Παυλόπουλο

Κομβικό ρόλο στο κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται, φέρεται να έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τις πληροφορίες είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο πως θα οι ελληνικές θέσεις θα ενισχυθούν εάν έχουν την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι αύριο θα κομίσει στην σύνοδο ακριβώς αυτή την πρόταση της κοινής αποδοχής. Η γερμανιδα καγκελάριος φέρεται να εξέπεμψε μήνυμα αναμονής χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώνει για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Τί ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό άξονα της σύσκεψης την ανάγκη να υπάρξει στήριξη όλων των αρχηγών στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής που δόθηκε με το χθεσινό δημοψήφισμα.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news