facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Κομισιόν: Και το πόδι του να έκοβε ο Τσακαλώτος οι Γερμανοί θα έλεγαν πως δεν είναι αρκετό

Πρωτοφανή επίθεση κατά του Βερολίνου εξαπέλυσε κοινοτικός αξιωματούχος, μετά και τη δυσφορία της Αθήνας για την αρνητική στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup. Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την εντονότατη ενόχληση που επικρατεί στην Επιτροπή, που θεωρεί ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δρα υπονομευτικά στις συνομιλίες.

«Και το πόδι του να έκοβε ο Τσακαλώτος οι Γερμανοί θα έλεγαν πως δεν είναι αρκετό! Η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει σε όλα σήμερα, αλλά ακόμη και εάν τα έδινε η Γερμανία πάλι δεν ήταν ικανοποιημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Επιτροπής.

«Ο Τσακαλώτος έχει τρόπους. Είναι έτοιμος να δεχθεί ό,τι χρειάζεται να γίνει. Τι χρειάζεται για να οικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη; Είναι κάτι πολύ υποκειμενικό... Κάποιοι λένε ότι να ψηφιστούν κάποια μέτρα δεν είναι αρκετό» σημείωνε ο αξιωματούχος.

«Μάλιστα, ο Σόιμπλε είχε φροντίσει να διαρρεύσει νωρίτερα κείμενο για προσωρινό Grexit και απαιτήσεις όπως για πχ. ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Το κείμενο αυτό τέθηκε στο EuroWorking Group (μόνο το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων) αλλά δεν συζητήθηκε στο Εurogroup, δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί ποτέ» σημείωνε.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Επιτροπής, ο έλληνας υπουργός ήταν πολύ συζητήσιμος, ήπιων τόνων και έκανε διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που είχε δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας. «Παρ´ όλα αυτά τον Τσακαλώτο τον γνωρίζουμε από το παρελθόν και είναι και αυτό ένα θέμα, γιατί είχε αντισταθεί πολύ έντονα σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα» παραδέχθηκε το ίδιο στέλεχος.

Η συζήτηση είχε μπει και σε λεπτομέρειες συζητήθηκε για παράδειγμα το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων όπως φαρμακεία, αρτοποιεία φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

«Μετά το δείπνο ο Τσακαλώτος ήταν έτοιμος να δώσει όλα χρονοδιαγράμματα κτλ Έκαναν ένα πρώτο διάλειμμα για να φτιάξουν μια ανακοίνωση, δεν συμφώνησαν. Μετά έφτιαξαν ένα δεύτερο που ήταν πολύ δύσκολο για τους Έλληνες, αλλά ήταν έτοιμος να το δεχθεί ο Τσακαλώτος και εκεί υπήρξε μεγάλη διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ. Υπήρχε λογομαχία Σόιμπλε («μη με περνάς για ανόητο») με τον Ντράγκι για το τι έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα. Ο Ντάισελμπλουμ παρενέβη για τη διακοπή του Eurogroup για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Το στέλεχος της Κομισιόν σχολίασε ότι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ άρχισε να μιλάει για το πόσα έχουν κάνει οι Έλληνες και πόσο έχει υποφέρει η Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Eurogroup να τον διακόπτει λέγοντας «καλύτερα να γίνεις πιο συγκεκριμένος ή να αλλάξουμε θέμα».

«Οι Πορτογάλοι είπαν ότι συζητάμε για ένα πρόγραμμα που είναι μεγαλύτερο από το μοναδικό που πήραμε εμείς. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να το δεχτούμε» ανέφερε δε για την αντίδραση της Λισαβόνας.

Όπως σχολίαζε η πηγή της Επιτροπής, στο αυριανό (σ.σ) σημερινό Eurogroup η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε με σκοπό να συνταχθεί ένα κείμενο το οποίο θα περιγράφει τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα που χρειάζεται να νομοθετήσει η Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, αν είναι να πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup θα είναι λογικό μόνο αν περάσουν κάποια νομοσχέδια από την ελληνική Βουλή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει Δευτέρα, Τρίτη, θα μπορούσε να γίνει Τετάρτη και Πέμπτη. Όποτε ίσως την Πέμπτη ίσως την Παρασκευή να γίνει νέο Eurogroup.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news